Žele spriječiti učlanjenje u UNESCO

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić će, u dogovoru sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, tokom septembra uputiti specijalne izaslanike u još osam država.

Cilj je sprečavanje učlanjenja Kosova u Unesko i druge međunarodne organizacije, pišu "Novosti".

Do 9. avgusta, specijalni emisari su od 27 predviđenih država posjetili 19, navodi list, dodajući da je riječ o nastavku opsežne diplomatske akcije lobiranja protiv kandidature Kosova koja je počela 1. aprila.

Izaslanici su poslati u Alžir, Brazil, Egipat, Grčku, Iran, Kirgistan, Kolumbiju, Liban, Mjanmar, Mongoliju, Oman, Paragvaj, Peru, Rumuniju, Siriju, Turkmenistan, Vijetnam, Ugandu i Uzbekistan.

Oni su, prema navodima lista, dobili direktivu i da zvaničnicima zemalja koje posjećuju uruče pisma predsjednika Vučića, u kojima se objašnjavaju pozicije Srbije u vezi sa statusom Kosova i politika koju Beograd vodi u cilju očuvanja teritorijalnog integriteta, zaštite ustavnog poretka i poštovanja principa međunarodnog prava.

Prema izvještajima izaslanika koji su već počeli da pristižu u MSP, u razgovorima sa predstavnicima zemalja domaćina napravljeni su konkretni koraci za unapređenje saradnje i inicirane su brojne aktivnosti kako bi se Srbija što bolje pozicionirala na međunarodnoj sceni.

Generalna konferencija Uneska će zasjedati u novembru, a mjesec dana ranije prethodi sjednica Izvršnog odbora na kojoj se odlučuje o tome da li će se neki zahtjev proslijediti na Skupštinu.