Nove spekulacije srpskih medija

Srpski mediji nastavljaju sa spekulacijama kada je u pitanju Kosovo i trenutna politička situacija. Posljednja u nizu je vijest da će Mimoza Kusari-Lila biti nova premijerka Kosova.

"Sputnik" pod naslovom "SAZNAJEMO: Mimoza Kusari Lila nova premijerka Kosova" piše da "u zamjenu za većinu, Haradinaj mora da se odrekne premijerske fotelje u ime kandidata pokreta 'Alternativa' Ilira Dede".

"Mimoza Kusari Lila, sadašnja gradonačelnica Đakovice, mogla bi da sjedne u fotelju premijera Kosova! Ovo je, kako Sputnjik saznaje, nezvanični prijedlog međunarodne zajednice ponuđen kao kompromis kosovskim političarima kako bi se razriješila zapetljana politička situacija na Kosovu uslijed zastoja oko izbora predsjednika parlamenta, a samim tim i vlade".

Mimoza Kusari Lila poslanica je pokreta "Alternativa" koji je osnovao Ilir Deda, a koji je učestvovao na izborima sa strankom Bahgjeta Pacollija Alijansa za novo Kosovo i strankom Ise Mustafe Demokratski savez Kosova.

Kako sada stvari stoje, Pacoli i Ilir Deda koji su se u parlamentu odvojili od stranke Ise Mustafe, obećali su podršku sa svojih šest poslanika (četiri Pacollijeva i dva Dedina) Haradinaju kako bi mogao da sa manjinama (20 poslanika - 10 sa liste "Srpska" i 10 ostalih manjina) uz 39 poslanika koalicije PAN napokon dobije većinu za konstituisanje parlamenta i za sastav vlade.

Prema saznanjima lista, u ovom scenariju Bahgjet Pacolli bi takođe dobio mjesto potpredsednika Vlade Kosova, ali i resor spoljnih poslova i evrointegracija, gdje bi se priključilo i Ministarstvo za dijalog, koje trenutno vodi Edita Tahiri.

Mimoza Kusari porijeklom je sa Kosova, iz Đakovice, ali se školovala u Americi. Kako se priča, ona je stekla i američko državljanstvo, pa se smatra da je albansko-američkog porijekla.

Bila je zamjenik premijera, kao i ministar trgovine i industrije od 2011. do 2013. godine, a radila je i za Svjetsku banku i za USAID na projektima za Kosovo.