Vijest potvrdio njegov advokat

Ismail Morina, čije je izručenje Srbiji odobrio sud u Dubrovniku, zatražio je politički azil u Hrvatskoj, rekao je za RTS njegov advokat Darko Butigan.

Butigan je rekao da Morina, koga Srbija traži zbog puštanja drona na fudbalskoj utakmici Srbija-Albanija 2014. godine sa zastavom "velike Albanije", "strahuje da u Srbiji ne bi imao fer suđenje".

On je dodao da je Morina istovremeno Vrhovnom sudu Hrvatske podnio žalbu na odluku o izručenju Srbiji, koju je nedavno donio sud u Dubrovniku, gdje je uhapšen u julu.

Nakon hapšenja u Hrvatskoj i prošlonedjeljne odluke o izručenju Morine, Fudbalski savez Albanije pozvao je vladu te zemlje da "intervenira" u okviru pravnog konteksta kako bi zaustavila izručenje Ismaila Morine Srbiji.

U pregovore o pravnom statusu Ismaila Morine uključio se i albanski premijer Edi Rama, koji "pregovara sa hrvatskim vlastima radi konačnog rješenja tog procesa". Ministar pravde Albanije Gazmend Bardhi je, također, službeno zatražio od hrvatskih vlasti da ne odobre zahtjev Srbije, uz obrazloženje da je "albanski državljanin Ismail Morina ugrožen zbog politički motiviranog progona ili diskriminacije".

Morina je osumnjičen da je na fudbalskoj utakmici Srbija - Albanija u oktobru 2014. u Beogradu, upravljao dronom sa zastavom na kojoj je bila mapa "etničke Albanije", što je pokrenulo val nasilja, nakon čega je utakmica prekinuta.

Albanska policija je 2015. godine, dan pred drugu utakmicu Albanije i Srbije, uhapsila Morinu u centru Tirane zbog posjedovanja nelegalnog oružja, ali ga je albanski vrhovni sud pustio iz zatvora poslije tri mjeseca i odredio mu kućni pritvor.

Mediji na Kosovu su pisali da je Morina sa skupinom navijača, odmah poslije puštanja iz pritvora, boravio na Kosovu, u Vučitrnu. Tokom vikenda, navijačka skupina albanske nogometne reprezentacije "Kuq i zi" /Crveno i crno/ održala je protest u centru Tirane, tražeći oslobađanje Ismaila Morine.