Crna Gora

Dolazak američkog potpredsjednika u crnogorskoj vladi i u medijima najavljen je kao vanredan politički događaj.

Potpredsjednik Sjedinjenih Američkih Država Mike Pence danas će sudjelovati u radu Američko-jadranske povelje u Podgorici, a potom se sastati s najvišim crnogorskim i regionalnim dužnosnicima.
Bit će to dosad najvažniji međunarodni skup održan u Crnoj Gori jer su pozivi za sudjelovanje upućeni čelnicima Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Albanije i Makedonije, koji uz Crnu Goru čine Povelju, kao i državama sa statusom promatrača – Srbiji, Kosovu i Sloveniji.
Poslije toga uslijedit će Penceovi bilateralni susreti s njima, nakon kojih će napustiti Crnu Goru i završiti višednevnu europsku turneju.
Pence je najviši američki dužnosnik koji je ikada posjetio Crnu Goru.
Susreti s liderima
Osim s premijerom Crne Gore Duškom Markovićem, Pence će se, među ostalim, odvojeno sastati i s predsjednicom Vlade Srbije Anom Brnabić, predsjedavajućim Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denisom Zvizdićem, hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem.
Američko-jadranska povelja, odnosno Povelja o partnerstvu između SAD-a i Albanije, Hrvatske, Makedonije, Bosne i Hercegovine te Crne Gore (A5), kao program suradnje tih država ustanovljena je 2003. godine. 
Osnovni cilj je jačanje regionalne sigurnosti, uz podršku SAD-a državama koje nastoje ispuniti standarde za prijem u NATO.

Jake mjere sigurnosti

Dolazak američkog potpredsjednika u crnogorskoj vladi i u medijima najavljen je kao izvanredan politički događaj.
Pence stiže nedugo nakon što je Crna Gora u lipnju postala članica NATO-a i u vrijeme jako pogoršanih odnosa s Rusijom.
Američki potpredsjednik objasnio da je cilj njegove turneje tijekom koje je ranije posjetio Estoniju i Gruziju podrška američkim saveznicima u NATO-u.
Boravak drugog čovjeka SAD-a prate visoke mjere sigurnosti koje uz domaće službe provode Amerikanci i agencije iz regije, javljaju podgorički mediji.