Nekreativno rješenje za čitav region

Projekat podjele Kosova predstavlja nekreativno rješenje i pokazatelj je da u Vladi Srbije sjede stari ljudi sa starim rješenjima, kaže Rada Trajković.

Gostujući u Vestima B92, direktorka organizacije Evropski pokret Srba je rekla da je jasno da nije bilo promjena, da su pale maske i da je neistina da je vlada proevropska.

"Takva rješenja, a izneo ih je potpredsjednik Vlade i šef diplomatije Srbije (Ivica Dačić), vode ka destabilizaciji, ne samo Srba i Srbije, već čitavog regiona", kaže Trajkovićeva.

Gošća Vesti je rekla da bi, ukoliko se ispostavi da je to zvaničan stav države, takva razmišljanja bila veliki problem.

"Lično se više oslanjam na ono što je rekao predsjednik države. Ipak, računala sam da je iz Amerike došao sa novim rješenjima i da je tamo lobirao za neka nova rješenja. Očekivala sam da će predsjednik novoj administraciji u Vašingtonu izneti činjenice o tome koliko je proces nezavisnosti Kosova neodrživ. Međutim, vidimo da se on o tome zvanično ne izjašnjava", rekla je Trajkovićeva.

Kako je navela, svi znaju da je pitanje Kosova pitanje koje mora da se riješi, ali za to u ovom trenutku "nema uslova".

"Sa kosovske strane mi nemamo pregovarače, ne postoje nikakvi ustupci, a imamo neodgovornost i neozbiljnost sa obje strane. Imali smo Ahtisaarijev plan, pa onda potpisan Briselski sporazum, a ništa se ne realizuje", rekla je Trajkovićeva.

Ona smatra da lideri nemaju snage ni ideje kako da vode Kosovo dalje i da postoji prostor, ali da je potrebno da obje strane predlože "kreativna rješenja koja bi vodila stabilizaciji prostora". Kako kaže, nažalost, atmosfera u Srbiji je takva da "svi koji drugačije misle, odmah bivaju etiketirani".

"Mladi Albanci su u desetinama hiljada već napustili Kosovo, jer su proevropski orijentisani i ne vide se tamo. Tamo se sada useljava jedan vrlo brzo rastući projekat kalifata, ekstremnog muslimanskog faktora, koji nažalost ima svoju podršku u institucijama i bezbjednosnom sistemu", rekla je Trajkovićeva.