Bez pasoša žele da se dokopaju EU

Među migrantima, koji na razne načine preko BiH pokušavaju da se ilegalno domognu neke od zemalja Evropske unije, sve više je i onih koji bježe sa područja Kosova.

Po podacima Granične policije BiH, za šest mjeseci ove godine u ilegalnom prelasku granice otkriveno je 53 državljana Pakistana i 30 iz Avganistana, ali i 17 osoba sa područja Kosova.

Istovremeno, za njih 189 sa Kosova odbijen je ulazak u BiH. Među njima bilo je žena i djece kojima je BiH trebalo da posluži samo kao tranzit do neke zapadnoevropske zemlje. Kako prenosi list "Blic", svi oni su imali isti razlog za napuštanje Kosova, a to je teška ekomomska situcija.

Tokom jula zabilježeno je nekoliko slučajeva kada su na graničnim prijelazima otkrivene osobe sa područja Kosova koje nisu ispunjavale uslove za ulazak u BiH. Sa granice u Brodu je 26. jula u Hrvatsku vraćeno 5 osoba sa Kosova. Samo 11 dana ranije na istom graničnom prijelazu takođe je odbijen ulazak za 5 osoba sa područja Kosova.

- Službenici Jedinice granične policije Doljani 23. jula zbog neispunjavanja uslova nisu dozvolili ulazak u BiH 14 osoba sa područja Kosova. Oni su kontrolisani na ulasku u BiH na graničnom prelazu Bijača. U skladu sa Zakonom o strancima, uručena su im rješenja o odbijanju ulaska, te su vraćeni u Hrvatsku. Prethodno su službenici JGP Doljani 7. jula odbili ulazak još 6 osoba - podaci su Granične policije BiH.

Tranzit

Takođe, službenici JGP Trebinje 11. jula nisu dozvolili ulazak pet osoba sa područja Kosova na graničnom prijelazu Ivanica.

- Najčešći razlog odbijanja ulaska u BiH je neposjedovanje važeće putne isprave ili vize za ulazak i boravak u BiH – kaže portparolka GP BiH Sanela Dujković.

U praksi to bi značilo da se ne radi o srpskim državljanima, obzirom da onima koji imaju srpski pasoš ne treba viza za ulazak u BiH.

Kako dalje list saznaje od sagovornika, dobijanje vize BiH za osobe sa Kosova nimalno nije lak proces, jer BiH nije priznala Kosovo. Zato se služe raznim ilegalnim i opasnim kanalima, poput plaćanja velikih svota novca krijumčarima koji ih prevezu preko granica.

Direktor Službe za poslove sa strancima BiH Slobodan Ujić kaže da osobe sa područja Kosova najčešće daju izjavu da taj prostor žele da napuste zbog lošeg života i da traže put prema Evropskoj uniji.

- Njima BiH nije obećavajuća destinacija, koriste je kao tranzitno područje – ističe on.

Problem sa njima nastaje onda kad BiH mora da ih prihvati nakon što budu protjerani iz Evrope, odnosno kad neka od zemalja dokaže da je Hrvatska zemlja EU koja graniči sa BiH.

- Mi ih moramo prihvatiti i to je veliki trošak za nas, da ih smjestimo, udaljimo. Imamo readmisionu obavezu prema Hrvatskoj – ističe Ujić.

Putem ove obaveze u BiH je vraćeno 140 osoba sa područja Kosova.

Najčešće bježe preko Bihaća i Kladuše

Migranti koji u BiH dođu ilegalno, zemlju isto tako najčešće pokušavaju da napuste na dijelu kod Bihaća i Velike Kladuše.

Baš na tim mjestima pokušavaju ilegalno da uđu u Hrvatsku.