Biće teško postići konsenzus

Biće teško postići konsenzus po pitanju Kosova, tvrdi ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, nakon najava da bi septembra mogao započeti unutarsrpski dijalog o Kosovu. Politikolog Stefan Filipović smatra da Srbija želi da zna da li će rješavanjem pitanja Kosova postati članica EU, dok analitičar Albinot Maloku navodi da je vrijeme da Srbija prihvati realnost i prizna Kosovo kao državu.

Bez obrzira što Beograd sa Prištinom o Kosovu razgovara u Briselu, za ministra spoljnih poslova Ivicu Dačić, veoma je važno da po pitanju Kosova postoji i unutrašnji dijalog.

Politikolog Stefan Filipović primjećuje da se posljednjih dana status Kosova sve intenzivnije povezuje sa evropskim putem Srbije.

"To je sada u javnosti tema koja je postavljenja i koja se polako vezuje za taj takozvani unutrašnji dijalog koji se najavljuje za neko sveobuhvatno historijsko rješenje odnosa Beograda i Prištine. Srbija je jedna od rijetkih država koja pokušava da vrši pritisak na EU da dobije odgovor šta se dešava sa tom evropskom agendom i da li će ta evropska agenda biti uspješna ako se riješi pitanje Kosova”, kaže Stefan Filipović, politikolog.

Analitičar Albinot Maloku očekuje da će cilj ovog dijaloga biti priznavanje Kosova.

“To je trebalo da se desi odavno, nadam se da će dijalog u Srbiji biti konstruktivan, da političari više ne lažu narod, već da im se kaže istina u vezi Kosova i o Kosovu u Srbiji. Republika Srbija je na pragu svih tih procesa kada su u pitanju Evropske integracije i ja se nadam da će poslije ovog dijaloga Srbija načiniti historijski korak i priznati republiku Kosovo, te da nakon toga sa Kosovom uspostavi normalne diplomatske odnose", kazao je Albinot Maloku.

Beogradski mediji prenose da će predsjednik Srbije Aleksandar Vučić već prvih dana septembra pokrenuti široki nacionalni dijalog o Kosovu, u koji će, pored svih parlamentarnih stranaka, predstavnika nevladinog sektora, crkvenih velikodostojnika, čelnika SANU i dijaspore, biti uključeni i intelektualci iz svih ideoloških sfera. Cilj ovog nacionalnog "okruglog stola", koji je Vučić najavio po stupanju na dužnost, je da Srbija izađe sa što homogenijom strategijom u vezi rješavanja kosovskog pitanja.

Siniša Kostić, RTK2