Die Welt nakon summita u Trstu

Nakon summita u Trstu, koji je okupio zemlje Zapadnog Balkana, te lidere Njemačke, Francuske, Italije i Hrvatske, njemački konzervativni dnevnik Die Welt se u opširnom tekstu pita "Zašto Evropska unija na Balkanu stvara novu mini Jugoslaviju?".

U članku se ističe da EU trenutno nije u stanju primiti nove članice, te zbog toga šest balkanskih država koje joj žele pristupiti želi potaknuti da stvore zajedničku carinsku uniju.

Planiranu balkansku carinsku uniju trebale bi sačinjavati Bosna i Hercegovina, Srbija, Kosovo, Crna Gora i Makedonija, dakle sve zemlje nastale raspadom Jugoslavije, te po mogućnosti i Albanija, a iz EU-a poručuje kako bi stvaranje zajedničkog privrednog prostora ove zemlje učinilo spremnijim za pristupanje Europskoj uniji, kada i ako ona bude spremna primiti ih u svoje društvo, piše Die Welt, a prenosi Index.hr.

Istovremeno, EU želi zadržati svoj uticaj u regiji u kojoj se već "sukobljavaju rivalske velike sile".  Na sreću za Slovenije i Hrvatsku, "one su već članice EU-a".

Beograd bi dominirao, kao i za vrijeme Jugoslavije
 
Cilj carinske unije je "deaktivirati balkansko bure baruta, ali bez toga da se te zemlje primi u EU", s time da je u privrednom smislu Zapadni Balkan za EU "trivijalan", ali je "politički gledano, naročito ako se zna europska povijest, od centralnog značenja". Jugoslavija je držala stabilnim "tu eksplozivnu mješavinu naroda", a sada je to zadaća Europske unije, smatra njemački list, te upozorava da napetosti u regiji sve više rastu.

Zato EU želi "oživjeti bivšu Jugoslaviju, ovaj put kao carinsku i transportnu uniju, samo bez Hrvatske i Slovenije koje su već u Europskoj uniji". U takvoj konstelaciji "Srbija bi bila glavna i sve ostale države bi gravitirale prema njoj", te ne čudi zašto službeni Beograd najsnažnije podržava ovu europsku, odnosno preciznije njemačku ideju.

"Kao što je Beograd dominirao u Jugoslaviji, tako bi ostavio najveći trag i u novoj uniji", konstatira Die Welt, te dodaje da se onda i Makedonija "ne bi više stalno morala plašiti za svoj opstanak, jer bi bila dio većeg saveza, umjesto sama i bez obrane, okružena susjedima koji su neprijateljski nastrojeni: Grčkom, Albanijom, Bugarskom i Srbijom, koje sve donekle smatraju da Makedonija nije prava država, te da neki njeni dijelovi njima pripadaju, a i da su Makedonci izmišljen narod".

Raspad Jugoslavije ostavio je vakum moći u srcu Evrope



Napominje se i da su ankete pokazale da se žali zbog raspada Jugoslavije u zemljama Zapadnog Balkana, s izuzetkom Kosova, a konstatira se i da je nestanak Jugoslavije stvorio vakuum moći u Europi koji ni danas nije ispunjen na odgovarajući način.

"Baš kao što je raspad Habsburške monarhije učinio Europu slabijom i Hitleru kasnije izručio novonastale patuljaste države, tako je i kraj Jugoslavije stvorio permanentnu zonu konflikta u srcu Europe", u kojoj "igre geopolitičke dominacije igraju Rusija, Turska, SAD, Njemačka i druge velike sile".

Jugoslavija se raspala zbog "rivaliteta Srba i Hrvata", no i nova zapadnobalkanska unija bi bila bipolarna: s jedne strane osam miliona Srba u Srbiji i BiH, a s druge pet miliona Albanaca u Albaniji, Kosovu i Makedoniji dominirali bi ostatkom saveza.

Crna Gora želi u EU, a ne u Zapadnobalkansku uniju

Ako bi sve te zemlje stvorile zajednički ekonomski prostor, to bi "logično olakšalo njihovo pristupanje Europskoj uniji", smatra Die Welt i podsjeća da je sama EU započela manje-više kao carinska unija. S druge strane, naročito je problematičan odnos Srbija i Kosova, koja ga smatra svojim dijelom a ne neovisnom državom, te bi se u tom slučaju mogao ponoviti kiparski scenarij.

Najmanje koristi bi od zapadnobalkanske carinske unije imala Crna Gora, koja je najviše odmakla u svojim pregovorima za pristupanje EU, te bi za nju ostanak u novostvorenoj carinskoj uniji značio "najveći gubitak". Za Kosovo bi ta ideja, unatoč dominaciji Beograda, mogla donijeti najviše koristi, jer riječ je o državi koja je od svih najdalje od članstva u EU, te bi ovo bio za njih doslovno prvi korak u tom pravcu.