"U Srebrenici i okolini streljano je najviše 1.200 muslimana (Bošnjaka)", prenosi jedan od srpskih provladinih medija. Vlada se ne oglašava ovim povodom, tek da razveje sumnje da li se slaže s ovom "teorijom" ili ne...

Dobro poznati manir režima Aleksandra Vučića, da jedno lice pokazuje pred diplomatama sa Zapada, a drugo "za unutrašnju upotrebu", nije više tajna ni za te diplomate (videlo se to po krnjem sastavu srpske delegacija na "inauguraciji"), a svakog dana se potvrđuje kroz naslovne stranice tabloida koji su pod direktnom kontrolom ovog autokrate.
 
"Informer" i "Srpski telegraf", naime, zastupaju dijametralno suprotne stavove od onih koje (u javnosti) zastupa Aleksandar Vučić. Doduše, suprotne od onih koje zastupa Vučić iz 2017. godine, ali iste one koje je zastupao Vučić iz 1995, 1999, 2004. ili 2007. godine, recimo.
 
Tako na naslovnoj stranici "Informera bez filtera", poznatog i pod nazivom "Srpski Telegraf", dan poslije obilježavanja zločina u Srebrenici kao glavna najava na naslovnoj strani izlazi tekst koji otkriva "pravu istinu o Srebrenici".
 
A u tekstu - dobro poznate relativizatorske teze o ovom masakru koji osuđuje cio civilizovan svijet.
 
Novinarka koja je pisala tekst tako navodi da je "Srebrenica politički projekat Zapada s Bilom Clintonom na čelu, da bi Amerika imala opravdanje za vojnu intervenciju koja je uslijedila".
 
Zatim se citira izjava Vojislava Šešelja, da su "muslimani dovlačili tijela stara nekoliko godina", da su "monstruozno žrtvama pridodavali pobijene Srbe", da su "skupljali leševe svojih ljudi i prikazivali ih kao žrtve Srebrenice", te da su "na spisak dodavali i žive ljude".
 
Prema Šešeljevoj procjeni, koju prenosi Srpski telegraf, "u Srebrenici i okolini streljano je najviše 1.200 muslimana".



Vučićev tabloid, dakle, barata cifrom koja je skoro 7.000 manja od one koju zastupa prvi čovjek Turske Recep Tayip Erdogan, koji se, koliko juče, rukovao i grlio s Vučićem.
 
Srpski telegraf zatim nastavlja s navodima da je "Srebrenica osmišljena u kabinetu Bila Clintona", te da je "Alija Izetbegović priznao da mu je Clinton tražio da se inscenira da Srbi pobiju 5.000 muslimana".
 
Prenose se i izjave da su muslimane u Srebrenici u stvari ubijali - muslimani.
 
- Bošnjaci iz Srebrenice ubijeni su od svojih sunarodnika tokom proboja ka Tuzli 1995. godine - prenose se riječi Ibrana Mustafića.
 
Šta li Vučić kaže na sve ovo?
 
(Espreso.rs)