Povezivanja kroz promet i ekonomiju

Šefovi država i vlada Balkana s kolegama iz EU razmatrat će u Trstu mogućnosti povezivanja kroz promet i ekonomiju.

Godišnji summit država Zapadnog Balkana održava se danas u Trstu, a ključne su mu teme infrastruktura, promet, energetika i mogućnosti za poticanje gospodarskog rasta preko povezivanja u navedenim područjima u cilju približavanja Europskoj uniji.

Šefovi država ili vlada Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Makedonije i Srbije, sastaju se na summitu s kolegama iz EU-a, Francuske, Njemačke, Italije, Austrije, Hrvatske i Slovenije.

Summit je nastavak prethodnih susreta koji su, u okviru Berlinskog procesa, održani proteklih godina u Berlinu, Beču i Parizu, a na njemu će se održavati susreti u četiri segmenta - na razini premijera, te ministara vanjskih poslova, ministara gospodarstva i ministara prometa.

Oni bi trebali razgovarati o jačanju povezivanja na Zapadnom Balkanu kao ključnom elementu za ubrzanje europskih integracijskih procesa, jačanju gospodarske suradnje - posebno malih i srednjih poduzeća, IT sektora i znanosti, jačanju suradnje mladih, pitanju vladavine prava i borbe protiv korupcije, borbe protiv terorizma, ekstremizma i radikalizma, kao i pitanja migracija.

Prevelik fokus stavljen na Srbiju

"To je vrlo važan summit, jer sam da zemlje Zapadnog Balkana mogu pridonijeti izgradnji sigurnije Europe", rekao je uoči skupa talijanski ministar vanjskih poslova Angelino Alfano.

"Naš je glavni cilj prenijeti jasnu poruku našim partnerima u regiji i njihovim građanima: dragi građani Zapadnog Balkana, vaše je mjesto u Europi, je nema boljeg mjesta od Europe", dodao je.

Međutim, zemlje jugoistočne Europe smatraju da proces napredovanja prema članstvu teče presporo i da je sastanak Berlinske inicijative tek skup koji bi ih trebao umiriti, piše agencija dpa.

Njemačka agencija dodaje da zemlje u regiji zabrinjava što je prevelik fokus stavljen na Srbiju, kada je riječ o projektima.

Na skupu će biti riječi i o konkretnim projektima, a neki od njih su autocesta između Beograda i Prištine te Beograda i Sarajeva, kao i plinovod između Bugarske i južne Srbije.

Zajedničko ekonomsko područje

Planirano je da na summitu bude usvojen višegodišnji akcijski plan o zajedničkom gospodarskom području na Zapadnom Balkanu, za koji je Europska komisija najavila inicijalnu podršku od sedam milijuna eura kako bi se pokrenule aktivnosti predviđene tim dokumentom.

Osim toga, trebalo bi biti usvojeno i sedam projekata u području infrastrukturnog regionalnog povezivanja, za koje su predviđene investicije u iznosu od pola milijarde eura.

Za poticanje razvoja malih i srednjih poduzeća komisija planira izdvojiti 48 milijuna eura.

Dodatni element jačanja gospodarskog povezivanja regije, trebalo bi biti usvajanje odluke o uspostavljanju Tajništva gospodarskih komora Zapadnog Balkana sa sjedištem u Trstu.

Poslovni forum na marginama

Očekuje i potpisivanje sporazuma o osnivanju transportne zajednice, navedeno je u najavi summita.

Na marginama summita bit će održan i poslovni forum, koji treba pomoći poticanju gospodarskih projekata na Zapadnom Balkanu.

Berlinski proces inicirala je prije tri godine njemačka kancelarke Angela Merkel, a zapravo je nastavak procesa Brdo-Brijuni kojim se, kroz konkretne projekte, pokušavaju približiti balkanske države.

Skup u Trstu bit će održan pod visokim mjerama sigurnosti. Više od 1.000 vojnika i policajaca brine o sigurnosti sudionika.

Izvor: Agencije