Uz himnu, Fatihu i minutu šutnje počela komemoracija

Intoniranjem državne himne danas je u Memorijalnom centru Potočari počela komemoracija u znak odavanja počasti nevinim žrtvama genocida u Srebrenici ubijenih jula 1995. godine.

Prvi se obratio brojnim zvanicama bio je član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, koji je poručio da je na ovm mjestu samo primjerena samo šutnja, no, u vremenu u kojem živimo, poručio je Izetbegović, mora se podići glas u sjećanje na sve nevino ubijene u julu 1995.

"Sva krivica je bila što su bili muslimani, Bošnjaci i rođeni u Srebrenici", kazao je Izetbegović.

U Potočare su među prvim stigli šef misije OSCE-a Jonathan Moore, ambasador Saudijske Arabije Hani bin Abdullah Momina i Hatidža Mehmedović, predsjednica Udruženja "Srebreničke majke", te Šemsudin Mehmedović, zastupnik u Parlamentu BiH, glasnogovornik MUP-a KS-a Irfan Nefić, delegacije Kine, kao i glavna tužiteljica Tužilaštva BiH Gordana Tadić, hrvatski ambasador u BiH Ivan Delvechio, Čedomir Jovanović predsjednik Liberalno demokratske partije Srbije, slovački ambasador u BiH Jan Pšenica, brojni predstavnici bh. vlasti, ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država u BiH Maureen Cormack, Bruce Berton,  prvi zamjenik visokog predstavnika.

Od 12.15 krenut će polaganje cvijeća na Memorijalni kamen. U 12 će u Musali početi učenje Kur'ana, a u 13 sati začut će se ezan, nakon čega će se klanjati podne i ikindija namaz. Dvadeset minuta kasnije počet će dženaza-namaz koji će predvoditi reisul-ulema Husein ef. Kavazović

U Memorijalnom centru Srebrenica - Potočari danas će biti ukopani posmrtni ostaci još 71 žrtve genocida u Srebrenici.