Moramo da zamolimo za oprost i iskažemo poštovanje

- Sve dok ne budemo sposobni da dođemo u Potočare, zamolimo za oprost i iskažemo poštovanje pred onim što je ovdje urađeno u ime srpskog naroda, nećemo moći da krenemo dalje – rekao je Čedomir Jovanović, predsjednik LDP-a Srbije, koji je došao u Potočare da oda počast žrtvama genocida u Srebrenici.

Prema Jovanovićevim riječima, proces suočavanja sa genocidom koji je počinjen u Srebrenici i dalje ide veoma sporo, a 22 godine poslije vlast u Srbiji je još uvijek nespremna da kaže ono što se mora reći.

- Vlasti se mijenjaju, društvo ide nekim svojim putem i naravno da na njega utiču odluke i ponašanje onih koji vode Srbiju. Pogriješio bih kad bih rekao da promjena u Srbiji nema, ali previše sporo sve to ide... Odrasle su generacije, s jedne strane, koje su taoci velike nepravde, tu mislim na Bošnjake u Bosni, i s druge strane generacije koje su taoci te hipoteke ratnog ludila devedesetih, neodgovorne politike koja je na kraju svoj slom doživjela ovdje u Srebrenici, uvjerena da ubijanjem više od osam hiljada ljudi zapravo pobjeđuje. To je genocid i nema tog suda koji svojom presudom može skinuti odgovornost, teret i obaveze mog naroda da se suoči sa onim što se ovdje desilo jula '95. godine. Nadam se da će se ovdje vrlo brzo pojaviti i predsjednici Srbije i Republike Srpske, da urade ono što samo oni mogu da urade kao vlasti i iz Banje Luke, i iz Beograda - rekao je Čedomir Jovanović.