Tužna kolona

Građani i rodbina uz Fatihu i sa suzama ispratili su iz JKP Groblja Visoko tabute sa tijelima 71 žrtve genocida na put ka Srebrenici.

"Ovo je naše blago, danas nema naš niko, ali ovo su naša braća koja su zajedno pogubljena sa našim šehidima", kazala je jedna od majki iz Podrinja dok su suze kvasile njeno lice.
Beriz Mehmedović danas je iz Visokog ispratio tabute sa posmrtnim ostacima brata i bratića s kojima se posljednji put vidio 1991. i 1992. godine.
"Čuo sam se preko radioamatera s bratićem 1993. godine i to je zadnji put da smo razgovarali, a brata nisam čuo od 1991. godine kada sam otišao. Za sve ove godine, jedino što mi je ostalo je video kaseta iz Srebrenice kao podsjetnik", govori Mehmedović.
22 godine čekanja
Dodaje kako 22 godine govori sebi da sve to što se dogodilo nije istina i da će oni doći. 
"Uvijek zamišljamo da se to nije dogodilo, da će se pojaviti, ali kada vidite da je to kraj, onda sami sebi kažete neke stvari", izjavio je Mehmedović te dodao da ljudi ne govore istinu o grobnicama, mjestima ubijanja, zbog čega svake godine iz Visokog krene sve manje tabuta.
Tahmo Alić danas je nakon 22 godine potrage iz Visokog ispratio posmrtne ostatke svog sina.
"Ja sam 4. maja 1992. godine otišao da radim u Srbiju, a četiri dana poslije smo gledali televiziju i šta se dešava. S obzirom da nisam imao televiziju, oni su mi govorili šta se dešava. S njim sam se čuo preko radio amatera i mislio sam da će se i on probiti sa svima koji su prošli, ali nije uspio. Teško je bilo sve ove godine, a teško je i danas", kazao je Alić.
Zaustavljanja kolone
Kolona sa tabutima srebreničkih žrtava zaustavit će se u Ilijašu, Vogošći i na tri lokacije u Sarajevu - ispred Predsjedništva BiH, kod Spomenika ubijenog djeci Sarajeva i pored pijace Markale. Kao i ranijih godina u mjestima kroz koja kolona bude prolazila građani će odati počast ubijenim žrtvama.
Doček tabuta u Memorijalnom centru Potočarima planiran je u 16 sati.
Najstarija žrtva koja će ove godine biti ukopana je Alija Salihović rođen 1923., a u vrijeme ubistva imao je 72 godine. Njegovi posmrtni ostaci su pronađeni u masovnim grobnicama Zeleni Jadar i Pusmulići.
Najmlađa žrtva petnaestogodišnji dječak
Najmlađe žrtve koje će biti ukopane su 1979. godište. Među njima je i petnaestogodišnji Damir (Kemal) Suljić. Njegovi posmrtni ostaci pronađeni su u masovnoj grobnici Blječeva, na području Bratunca.
Ove godine bit će ukopana i Đemila Mahmutović, rođena 1962. godine, koja je imala 33 godine kada je ubijena. Njeni posmrtni ostaci ekshumirani su iz masovne grobnice Zalazje, na području Srebrenice. Đemilin suprug Omer Mahmutović ukopan je 2010.
U mezarju Memorijalnog centra Potočari do sada su ukopane 6.504 žrtve, s tim da 75 žrtava koje su ukopane u Potočarima nisu žrtve genocida i ukopane su u ranim fazama ukopa, dakle prije 2003. godine, odnosno prije zajedničkih dženaza, pored svojih članova porodica.