RJEŠENA MISTERIJA

Srpski list "Blic" se osvrće na temu koja je nezaobilazna u ovom dijlu regiona, a to je zašto američki predsjednici zaobilaze Beograd, a posjećuju Prištinu, Tiranu, Sarajevo i Skoplje. Tekst prenosimo u cjelosti.

Kada bi se pravila mapa zemalja u ovom dijelu Evrope koje su posjetili američki predsjednici, Srbija bi bila obojena drugačijom bojom. Naime, od raspada bivše Jugoslavije u Beograd nije došao nijedan predsjednik SAD, dok su u isto vrijeme posjećivali Sloveniju, Hrvatsku, Mađarsku... pa čak i Albaniju, BiH i Kosovo. Zašto su američki predsjednici na svojim turnejama u širokom luku zaobilazili Srbiju?

- Ima li živih u američkoj administraciji koji se sjećaju ko je bio posljednji predsjednik SAD-a koji je posjetio Beograd - upitao je prije nekoliko dana Ivica Dačić, ministar diplomatije, odgovarajući na već dugo aktuelnu temu o ruskom uticaju na Srbiju.

- Niko nema pravo da se žali. Sami su krivi - rekao je on.

Ne ulazeći sad u priču da li su sami krivi, činjenica je da nijedan predsjednik Amerike još od 1980. i Jimmya Cartera nije došao u službenu posjetu Srbiji (tada Jugoslaviji). Prije njega u jugoslovenskoj prestonici bili su Richard Nixon (1970) i Gerald Ford (1975). Prethodne dvije decenije ostale države regiona su, sa druge strane, posjećivali Bill Clinton i George Bush, dok je Barack Obama izbjegavao ovaj dio Evrope.

U Hrvatsku i Sloveniju došla dva predsjednika, u Mađarsku četiri

U Hrvatsku su došla dva američka predsjednika - Clinton (1996) i Bush (2008), dok je Slovenija otišla i korak ispred. George Bush je u dva navrata boravio u toj zemlji - jednom u službenoj posjeti tamošnjim visokim zvaničnicima (2008), a sedam godina ranije na Brdu kod Kranja organizovan je njegov sastanak sa Vladimirom Putinom, predsjednikom Ruske Federacije, što je ocjenjeno kao ogroman uspjeh slovenačke diplomatije. U Ljubljanu je dolazio i Bushov prethodnik Bill Clinton.

U službenoj posjeti Mađarskoj američki predsjednici su bili čak četiri puta - po jednom stariji i mlađi Bush, dva puta Clinton. Na svojim evropskim turnejama, mlađi Bush i Clinton nisu zaobilazili ni Bugarsku ni Rumuniju, dok je u Makedoniji bio samo Clinton. On je u BiH boravio dva puta - 1996. i 1997. godine.

Bush mlađi je albansku prestonicu posjetio prije 10 godina i ta posjeta ostaće upamćena jer se u SAD vratio bez ručnog sata. Zanimljivo je i da je Clinton u dva navrata posjetio Kosovo, a Bush jednom 2001. godine, kada je posjetio bazu Kfora "Bondstil".

Kako dalje piše beogradski "Blic", jasno je da su zbog sankcija i ratova tokom devedesetih bili nepoželjni za zvaničnike SAD, ali zašto 17 godina nakon obnavljanja diplomatskih odnosa sa Amerikom, nijedan predsjednik te države nije došao u Beograd?

Milan St Protić, bivši ambasador Srbije u SAD-u, navodi za "Blic" da druge zemlje iz regiona po pitanju diplomatskih odnosa sa SAD-om stoje mnogo bolje nego Srbija jer je uglavnom riječ o članicama NATO-a, što je dobra preporuka.

- Moja ambicija je bila da dovedem Busha u Beograd i on mi je obećao da će doći, ali se u međuvremenu dogodio 11. septembar koji je sve promjenio - navodi Protić.

On kaže da je organizovanje posjete predsjednikom SAD ozbiljan posao, na kom ozbiljno treba da se radi, a oni koji su nas predvodili "nisu imali ni sposobnosti ni plan za tako nešto".

Đinđić i Koštunica kod Busha

- Za takve sastanke treba pripremiti ozbiljne teme, a onda i raditi na tome. Ono što Amerikance zanima kada smo mi u pitanju je Republika Srpska, Kosovo i NATO, a što se svega toga tiče ostali smo na istim pozicijama. Oni su zadovoljni kako izgleda stanje u regionu, a Srbija, ako nije zadovoljna, treba da pokrene inicijativu - objašnjava Protić.

Bivši ambasador Srbije u SAD-u Ivan Vujačić kratko je za "Blic" prokomentarisao zašto predsjednici SAD-a ne dolaze u Srbiju.

- Mnogo toga se promjenilo od Tita. Pa do skora su se u Srbiji skrivala dva haška bjegunca, a mi više nismo politički ono što smo bili u vrijeme Tita - navodi Vujačić.

Posljednji srpski zvaničnici koje je primio jedan američki predsjednik bili su Vojislav Koštunica i Zoran Đinđić, predsjednik SRJ i premijer Srbije. Oni su se u razmaku od nekoliko mjeseci sreli sa georgom Bushom.