Idro Seferi za B92

Prvi put poslije godinu dana iz Brisela nisu stigla prepucavanja, naveo je novinar Idro Seferi.

On je gostujući u Kažiprstu, povodom sastanka predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i predsjednika Kosova Hashima Thaçija u Briselu, naveo da su njih dvojica shvatila da dosadašnji tok dijaloga nije doprineo normalizaciji odnosa, te da je logično da razgovor uđe u novu fazu.

"Posljednjih godinu dana se ništa pozitivno nije desilo. Sami političari stvaraju tenzije, zbog kojih se poslije optužuju građani", rekao je Seferi.

Ipak, predsjednik Kosova Hashim Thaçi se još nije vratio u Prištinu iz Brisela, odakle je poručio da dijalog sa Beogradom ulazi u novu fazu, u pravcu normalizacije odnosa, a "kod kuće" je izložen ozbiljnim kritikama i zahtjevima da mu se oduzme uloga učesnika u dijalogu.

Seferi navodi da će nastavak dijaloga zbog toga prije svega zavisiti od toga ko će voditi vladu na Kosovu.

"Ko god da formira vladu zna se da će biti pritisaka. Zna se i da će najveći problem biti izrada statuta o formiranju ZSO. Kosovo i Srbija nemaju nikakav izlaz sem da pregovaraju, da postanu normalno društvo, jer je to jedini put, sem puta rata", dodao je Seferi.

Još jedno pitanje koje, kako kaže Seferi, problematično je uloga Srpske liste, tj. da li će ona biti u vladi.

Dodaje da bi Srbi trebalo da učestvuju u dijalogu kako god, a Seferi zaključuje i da dosad ni Vučić ni Thaçi Srbima i Albancima nisu rekli da treba da sarađuju.