Ubijen početkom juna ove godine

Lavdrim Muhaxheri, kosovski Albanac koji je poznat pod nadimkom "Kasapin iz Kačanika" ubijen je početkom juna ove godine, a kako su preneli grčki mediji, on je likvidiran u operaciji Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije i sirijskog odreda "Tigar", u području Idliba.

Vijest o njegovoj smrt potvrdila je 8. juna Policija Kosova, koja je rekla da ima informacije da je dan ranije jedna osoba sa Kosova ubijena u Siriji, dok su mediji iz Prištine preneli da se radi baš o Muhaxheriju.

Portal "Zëri.info" preneo je tada da je u selu Dushkaja u opštini Kačanik otvorena kuća za prijem saučešća i da su pripadnici porodice potvrdili da je Muhaxheri ubijen.

Mediji su preneli i da je Muhaxheri ubijen u napadu bespilotne letelice na jedan kombi u kojem su se nalazili visoki oficiri ISIS.

Kako je danas objavio grčki portal "Pro News", on je ubijen u vazdušnom napadu koji je izvela ruska avijacija, tokom operacije u kojoj su učestvovali sa sirijskim odredom "Tigar".

"Muhaxheri, poznat kao 'Ebu Abdullah al Kosova' je od strane ruske obavještajne službe bio označen kao 'primarna meta' još od njegovog povratka na Kosovo iz Sirije, gdje je u Albaniji, Skoplju i u opštini Tetovo 'vrbovao' borce i prikupljao oružje", piše grčki portal.

Ne pozivajući se na izvore "Pro News" piše da je ubrzo lociran u Kačaniku, selu koje je regrutni epicentar za ISIS. Ruske i srpske obavještajne službe su krenule u poteru za njim, ali je uspio da pobjegne nazad u Siriju.

Njegovo kretanje pratila je i grčka obavještajna služba.

Kako navodi grčki portal, još se ne zna da li je njegov zamjenik, još jedan čuveni terorista iz redova ISIS-a, Redvan Haqifi, takođe ubijen u napadu.

Tokom akcije ubijeno je i šest od 20 njegovih tjelohranitelja, preneli su mediji.

"Čim je stigla vijest o njegovoj smrti, predsjednik religijskog društva iz Kačanika, Florim Neziri, izrazio je 'veliku žalost zbog smrti velikog muslimanskog borca'", prenio je portal.