Normalizacija odnosa

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federica Mogherini održala je u Briselu bilateralne sastanke sa predsjednicima Kosova Hashimom Thaçijem i Srbije Aleksandrom Vučićem. Poslije odvojenih susreta počeo je trojni sastanak nakon kojeg bi Mogherini trebalo da objavi saopštenje, rekla je agenciji Beta njena portparolka Maja Kocijančić.

Mogerini je sa Thaçijem i Vučićem razgovarala prošle nedjelje u Dubrovniku tokom samita Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi kada ih je i pozvala na neformalni sastanak radi "razmjene stavova o nastavku dijaloga o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije kao i o širem razvoju dogadjaja u regionu Zapadnog Balkana".

Posljednji sastanak Beograda i Prištine na visokom nivou održan je u februaru poslije čega su uslijedili izbori i u Srbiji i na Kosovu. Sada je prilika da se to obnovi i da se vidi kako dalje unaprediti dijalog, rekla je Kocijančić.

Vučić je u juče objavljenom intervjuu za Sputnjik rekao da očekuje da će dijalog sa Prištinom preći na predsjednički nivo i ocenio da je važno da se razgovor nastavi, jer se tako smanjuju napetosti.

Thaçi je saopštio je da će danas "u sklopu dijaloga o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, sa visokom predstavnicom EU Federicom Mogherini i predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem razmjeniti početne ideje o načinu nastavka dijaloga u novoj fazi, kao i o ciljevima" koji treba da se postignu u dijalogu.

Kako prenosi Radio Slobodna Evropa, Thaçi je naveo da je dijalog državni prioritet i pozvao političke partije na Kosovu na jedinstvo.