Politički analitičar u izjavi za RTK2

Politički analitičar Dušan Janjić je za RTK2 izjavio da je sastanak na nivou predsjednika u Briselu od izuzetne važnosti za normalizaciju odnosa.

On takođe navodi da na sastanku na kome će razgovarati Hashim Thaçi i Aleksandar Vučić neće biti donete neke konkretne odluke.

"Taj sastanak će biti obilježen kao prvi sastanak na nivou predsjednika i početak nove faze u pregovorima, gdje će se politički dijalog odvijati preko predsjednika Kosova i Srbije a to opet znači da ćemo u narednih nekoliko mjeseci prisustvovati ozbiljnom prilagođavanju tom novom formatu. Mora da se imenuju i politički pregovarači, mora da se osmisli cio jedan koncept unutar vlade i predsjedništva kako će se to što predsjednici dogovore primjenjivati", rekao je Janjić.

Predsjednik Hashim Thaçi ranije je izjavio da je Priština zainteresovana za novu dinamiku u dijalogu sa Beogradom, koja će biti završena potpunom normalizacijom odnosa Kosova i Srbije, a Janjić smatra da pod normalizacijom nije smatrao odluku o priznanju Kosova.

"Normalizacija nije proces koji vodi priznavanju. Normalizacija je proces koji vodi, po modelu dvije Njemačke, uspostavljanju normalnih odnosa između dvije funkcionalne jedinice, što će reći pravno-maksimum koji kosovska strana može da očekuje je uspostavljanje suvereniteta na cijeloj teritoriji. Priznavanje je nešto potpuno drugo", naveo je Dušan Janjić.

Janjić smatra da će, nakon formiranja Vlade na Kosovu i mogućih parlamentarnih izbora u Srbiji, nova runda dijaloga biti pokrenuta tek u novembru. Prema njegovim očekivanjima, tada će se razgovarati o realizaciji sporazuma o ZSO i dogovoru oko formiranje Vojske Kosova.

"Očekujem da od novembra pa do idućeg proljeća, imamo seriju razgovora prije svega o sljedećim temama: ZSO i njena realizacija, dogovori oko Vojske Kosova i drugih stvari za koje je potrebna saglasnost Srba… Zatim otvaranje teme međusobnih potraživanja i realizacije te teme, uključujući otvaranje platnog prometa između Kosova i Srbije. S druge strane tu je tema položaja Srba i zajednički nastup u regionalnim i drugim projektima", naglasio je Janjić za RTK2.