Isplati li se?

Kao i ranijih godina, Balkanci najviše ljetuju u Hrvatskoj i Crnoj Gori, a sve više su traženi apartmani ili hotelski smještaj u Albaniji, koja je posljednjih godina postala pravi hit. Prvi val turista na morskoj obali očekuje se početkom jula.

Portal Avaz.ba je istražio samo kolike su cijene namirnica u prodavnicama, hrane u restoranima i pića u kafićima u ovim zemljama.

Flaširana voda

Svake godine turisti koji posjete Hrvatsko primorje suočavaju se s enormnim cijenama voća, povrća, hljeba, ali i kafe, sladoleda... Cijene u prodavnicama nisu iste u ljetnoj sezoni i van nje, pa se tako od 1. jula na policama mogu naći proizvodi i dvostruko skuplji nego inače.

Primjerice, hljeb košta oko pet kuna, a u jeku sezone oko deset, odnosno malo više od eura, a mlijeko oko 1,5 eura. U kafićima kafa se može popiti za 1,5 do 1,7 eura u ovisnosti o lokaciji, a flaširana voda košta oko 2,6 eura.

Najmlađi se najčešće hlade sladoledom, a na hrvatskoj obali kugla košta od 0,9 do 1,3 eura. Cijene voća i povrća su paprene. Kilogram dinje košta 1,6 eura, lubenice 1,18, a grožđa 5,9 eura. Niže su cijene u velikim tržnim centrima.

Crna Gora i ove je godine neizbježna destinacija. Tamo hljeb košta od 0,6 do 0,8 eura, a litar mlijeka od 0,8 do jedan euro. U kafićima kafa košta euro, koliko i flaširana voda. U poređenju s Hrvatskom, jeftiniji su i voće i povrće, pa tako kilogram paradajza košta oko jedan euro, krastavca 0,75, dinje euro, lubenice euro. Cijene su u prosjeku niže u Ulcinju, Baru i Herceg-Novom nego u Budvi i Tivtu.

Voće i povrće

Jeftiniji smještaj, hrana i piće privlače mnoge građane da ljeto provedu u Albaniji. Kafa košta 0,5 eura, flaša vode isto toliko, a sok 0,6 eura. Kugla sladoleda na albanskim plažama košta 0,35 eura. Cijene voća i povrća dosta su niže nego u Hrvatskoj, a kreću se od 0,5 eura do 1,5 eura.

Ležaljke od 1,5 do 15 eura

Na skoro svim turističkim lokacijama mogu se unajmiti ležaljke i suncobrani. Najskuplje je u Hrvatskoj, gdje dan korištenja ležaljki i suncobrana košta od 10 do 15 eura, u ovisnosti o gradu. Ništa jeftinije nije u Crnoj Gori, odnosno u Budvi. Cjelodnevno unajmljivanje košta 15 eura. Jeftinije je u Sutomoru, gdje se mogu naći i za 10, dok je najjeftinije u Baru i Ulcinju, pet eura za cijeli dan. U Albaniji unajmljivanje košta 1,5 eura.