Očekuje otvaranje pregovora s EU-om do kraja godine

Kolege iz balkanskih država i ja nećemo prihvatiti zajedničko tržište, a to sam rekao i evropskim čelnicima, tvrdi Rama.

Albanski premijer Edi Rama smatra da će njegova država početi pregovore o pristupanju Europskoj uniji do kraja godine, ali se istovremeno usprotivio stvaranju zajedničkog tržišta na Balkanu.

Pritisak da se formira zajedničko tržište, u kojem bi, osim Albanije, bile države zapadnobalkanske šestorice, dobio je novi zamah jer EU pokušava opet povezati regiju nakon brojnih političkih i diplomatskih kriza i usred zabrinutosti zbog ruskog utjecaja, piše Reuters.

No, Rama se tome usprotivio, odbacivši špekulacije da bi se okvirni dogovor o stvaranju zajedničkog tržišta na Balkanu mogao naći kao predmet rasprave na summitu u Trstu idućeg mjeseca.

Rama, čiji socijalisti, prema istraživanjima, vode uoči izbora, poručuje da on i njegove kolege iz balkanskih država to neće prihvatiti. Dodao je i kako je to rekao i europskim liderima.

"To je nešto što smo uvijek jasno stavljali do znanja i kada kažem 'mi', mislim na sve lidere regije. Nikada nećemo to 'progutati' kao alternativu europskim integracijama", rekao je Rama.

'Dobre šanse' za početak pregovora

Govoreći o predstojećim parlamentarnim izborima, koji će biti održani 25. lipnja, Rama je kazao da Albanija ima "dobre izglede" osigurati početak željenih pregovora o članstvu u EU-u u roku nekoliko mjeseci.

To zahvaljuje naporima da se "reformira korumpirani sudski sistem i iskorijene nepošteni suci".

"Predsjednički izbori u Francuskoj i predstojeći izbori u Njemačkoj udahnut će novi život u projekt proširenja EU-a", smatra Rama.

"Uvjeren sam da će nakon izbora u Francuskoj i Njemačkoj njemačko-francuska osovina biti jača. Siguran sam da će se projekt [proširenja] vratiti u punoj snazi jer nema alternative za to", dodao je Rama u intervjuu agenciji Reuters.

Izvor: Agencije