Žena Meta Bajraktarija

Srpski ratni kriminalac koji je počinio zločine u Hrvatskoj, Bosni i na Kosovu, Željko Ražnatović Arkan (48), ubijen je 15. januara 2000. godine u holu beogradskog hotela "Interkontinental". To svi znamo, ali nismo znali jedan detalj. Naime, njegova majka, prije nego što se udala za njegovog oca, bila je udata za poznatog Albanca sa Kosova, prenosi portal gazetametro.net

Arkanova majka, Slavka Josifović, prije udaje za Veljka Ražnatovića, bila je udata za jednog Albanca, istaknutog partizanskog borca, Meta Bajraktarija, koji je ubijen od strane saradnika antifašista 1943. godine, za vrijeme NOB-a, piše "gazetametro.net".

Ovaj detalj je objavio na društvenim mrežama, publicista Shkelzen Gashi, pozivajući se na knjigu "Meto Bajraktari: Revolucionaran način života i rada" (Meto Bajraktari: Rruga e Jetës dhe Vepra Revolucionare).

"Onaj koji je ubio Metu Bajraktarija 1943. godine učinio je mnogo veću štetu, nego ubijanjem određene ličnosti sa Kosova, jer nekoliko godina nakon ovog ubistva, bivša supruga Mete Bajraktarija, Slavka Josifović se udala za oficira Veljka Ražnatovića, s kojim je rodila sina, Željka Ražnatovića, koji je tokom 90-ih godina, poznat po nadimku Arkan, izvršio strašne zločine u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i na Kosovu", piše Gashi.

On dodaje da se informacija da je Slavka Josifović bila supruga Mete Bajraktarija nalazi u knjizi Milorada Vavića "Meto Barjaktari: Revolucionaran način života i rada".

Isto tako se zna da je Arkan rođen u Prištini, te da je jedno vrijeme živio u glavnom gradu Kosova, čak i za vrijeme kada je osnovao njegovu ozloglašenu grupu pod nazivom "Arkanovi tigrovi", kojom su počinili zločine u ratovima na prostoru bivše Jugoslavije.