Optužnica u slučaju

Srđan Bilić, pripadnik brigade bosanskih Srba umiješane u genocid počinjen u Srebrenici, predan je vlastima u Beogradu.

Osoba osumnjičena za genocid počinjen 1995. godine u Srebrenici vraćena je u rodnu Srbiju da bi se suočila s optužbama.
Zvaničnici Imigracijske i carinske službe SAD-a (ICE) saopćili su da je 44-godišnji Srđan Bilić odvezen avionom s međunarodnog aerodroma u Miamiju za Beograd, gdje su ga agenti te službe predali srbijanskim vlastima.
ICE kaže da je Bilić bio pripadnik brigade bosanskih Srba umiješane u genocid u Srebrenici jula 1995, kad je pogubljeno više od 8.000 muškaraca i dječaka, a blizu 30.000 žena i djece protjerano iz područja tog grada.
Međunarodni krivični sud u Hagu presudio je 2007. godine da je to bio genocid.

Ratni zločin nad civilima

Američki zvaničnici nisu objelodanili gdje je Bilić živio ili koliko je dugo bio u SAD-u.
Odjeljenje za ratne zločine Višeg suda u Beogradu potvrdilo je prošle godine optužnicu u slučaju "Srebrenica" protiv osam bivših pripadnika Specijalne brigade Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske zbog zločina počinjenih nad civilima.
Oni su optuženi zbog sumnje da su u Srebrenici počinili ratni zločin nad civilnim stanovništvom tako što su u hangaru Kravice 14. jula 1995. ubili više stotina Bošnjaka.
Zamjenik srbijanskog tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić rekao je da je hapšenje osumnjičenih za ratni zločin protiv civila na lokalitetu Kravice u Srebrenici poruka da ni srebreničke žrtve, ali ni počinioci ratnih zločina neće biti zaboravljeni.

Suočavanje s prošlošću

"Važno je naglasiti da je ovo prvi put da se Tužilaštvo za ratne zločine bavi masovnim ubistvima civila i ratnih zarobljenika u Srebrenici", rekao je Vekarić za AP te dodao da se Srbija približava ključnom trenutku u suočavanju s prošlošću.
Prema njegovim riječima, hapšenje osumnjičenih rezultat je dobre regionalne saradnje.
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine navodi da su u okviru saradnje i pružanja pomoći kolegama iz Srbije predstavnici porodica žrtava ratnih zločina, u svojstvu oštećenih, dali saglasnost pravosuđu Srbije za procesuiranje ovih osumnjičenih, što predstavlja jasan znak povjerenja i saradnje.