Tema je kako dalje

Visoka predstavnica Evropske unije (EU) Federica Mogherini pozvala je šestoricu premijera sa Zapadnog Balkana 24. maja u Brisel "da bi se razmotrila situacija u svijetlu najnovijih zbivanja" u regionu, izjavila je agenciji Beta u Briselu Maja Kocijančič, predstavnica za štampu Federice Mogherini.

Na nezvaničnoj radnoj večeri visoka predstavnica za spoljnu i bezbjednosnu politiku EU Mogherini želi da sa premijerima Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Makedonije i Srbije "zajednički sagleda kako dalje ići naprijed", dodala je Maja Kocijančič.

Ova nezvanična razmjena mišljenja se, po njenim riječima, takođe nadovezuje na posjetu visoke predstavnice EU Federice Mogherini zemljama Zapadnog Balkana u martu ove godine.

Poslije ove posjete regionu i izvještaja Federice Mogherini šefovi diplomatija i lideri EU su ocjenili da se opasno zaoštrava situacija na Zapadnom Balkanu i zatražili da čelnici vlasti i političari u regionu prestanu da šalju zapaljive poruke koje ugrožavaju stabilnost i saradnju.