Govor u Washingtonu

Američki analitičar i profesor na Univerzitetu "John Hopkins" u Washingtonu Daniel Serwer izjavio je da postoje ozbiljni rizici za konfliktima širih razmjera u BiH, na Kosovu, Srbiji te Makedoniji.

Rekao je to Serwer na sjednici pododbora Doma za međunarodne odnose u Washingtonu koji je sastavni dio Američkog kongresa.

Serwer, koji je dobar poznavalac političkih prilika na Balkanu, kaže da se trenutni politički akteri na Balkanu "igraju šibicama, a u njihovoj blizini je bure baruta“.

"Potezi u tom pravcu će dovesti do nasilja, uključujući i etničko čišćenje, zločine protiv čovječnosti, pa čak i genocid. To se desilo u 1990-im i ponovo bi se moglo desiti“, rekao je, između ostalog, Serwer.

Ističe da jako izražene etnički usmjerene politike ne samo da će biti nasilne nego bi mogle dovesti do nove poplave izbjeglica. Zanimljivo je da je Serwer izjavio kako smatra da bi moglo doći i do stvaranja islamskih mini država u dijelovima Bosne, Srbije i Kosova. To, kako on podvlači, može samo dovesti do intenzivnije radikalizacije na tim područjima.

Serwer smatra da sve ovo radi destabilizacije cijelog područja odgovara Rusiji, koja, kako on kaže, to i podstiče. Zaključuje kako na Balkanu ne vidi ozbiljnu alternativu reformama koje ove zemlje, među kojima je i BIH, primiču EU i NATO-u.