Prijetnje ujedinjenjem Kosova i Albanije

Prijetnje ujedinjenjem Kosova i Albanije i pripajanje Preševske doline nisu realne, smatraju analitičari na Kosovu. Kažu da su izjave premijera Albanije Edija Rame, predsjednik Kosova Hashima Thaçija i gradonačelnik Bujanovca Jonuza Musliua, namjenjenje za unutrašnju upotrebu. Osudila ih je Srbija, a nemaju podršku ni u međunarodnoj zajednici.

Svi Albanaci u jednoj državi. Iako je slušaju decenijama, ta rečenica, uznemirila je građane na sjeveru Kosova, jer je došla od najviših političkih predstavnika. Međutim, umiruju jasne reakcije međunarodne zajednice koje govore da se to neće dogoditi.

"Ovog puta su ove izjave, kada pričamo o srpskoj zajednici na Kosovu, toliko drugačije, prije svega zbog ovih jasnih upozorenja koja su stigla, a koja su izostala kada se desila utakmica između Srbije i Albanije u Beogradu i puštanje drona sa zastavom Velike Albanije na stadionu", smatra Tatjana Lazarević sa portala KoSSev.

Izjave o želji za novim prekrajanjem granica odmah su osudili predstavnici Rusije, Sjedinjenih Američkih Država, Evropske unije. Pa ni u Prištini nema prevelikog uzbuđenja zbog Velike Albanije.

"Prijetnjama da postoji alternativa Evropskoj uniji u vidu nacionalnih ujedinjenja, pojedini političari samo pokazuju svoje nezadovoljstvo i razočarenje zbog reformskih procesa koje u svojim državama nisu uspjeli uspješno da završe, pa na ovaj način satanizuju situaciju ili prijete Evopskoj uniji. Ali čak i da Kosovo i Albanija ostanu bez evropske perspektive, ujedinjenje o kome govore Thaçi ili Rama nikada neće biti realnost. EU dobro poznaje te lidere i njihovu snagu i svjesni su da su jaki na riječima, ali da konkretne opasnosti nema", smatra Petrit Zogaj iz Pokreta Folj.

Edi Rama i Hashim Thaçi su prethodnih dana ponovo otvorili pitanje ujedinjenja Albanije i Kosova, da bi predsjednik opštine Bujanovac otišao korak dalje i poručio da je Preševska dolina nasilno odvojena od države Kosovo, čiji je sastavni dio, kao i da su u tom cilju vodili, kako je rekao, oslobodilački rat na jugu Srbije.

Video pogledajte OVDJE.

Izvor: N1