INTERVJU ZA POLITICO

Ujedinjenje Albanije i Kosova nije isključeno ako isčezne perspektiva članstva u Evropsku uniji, izjavio je premijer Edi Rama u opširnom intervjuu magazinu „Politico“.

Portal "Novi.ba" prenosi da je Rama rekao da će se Evropa suočiti sa noćnom morom ako Balkan poludi, jer je proširenje više nije na tapetu te će postati siva zona u kojoj drugi akteri imaju više utjecaja nego EU.

Na pitanje da je spreman odustati od unije sa Kosovom, Rama je odgovorio odrično.

Ne, jer jedini način da održavamo Balkan mirnim i kooperativnim je da držimo otvoren put ka Evropskoj uniji, da perspektiva bude jasna, da osjećanja o Uniji budu pozitivna. Niko ne bi volio da se moramo okrenuti jedni drugima i počnemo sklapati male unije. Ali, ako ne bude nade, perspektive, prostora, naravno te male unije su moguće – rekao je Rama.

Na konstataciju da bi ponovni razgovor o granicama posebno ranjivim učinio situaciju u Bosni i Makedoniji Rama je rekao da to nije njegova želja.

Ujedinjenje Albanije i Kosova nije moja želja, nego alternativa ako vrata EU budu zatvorena. Postoji veliko nerazumjevanje ili nedostatak vizije. Ovaj region treba Evropu, ali i ona treba ovaj region – rekao je Rama.