Šef kosovske diplomatije

Srbija želi da zagospodari jugoistokom Europe, a Rusija preko tog svog tradicionalnog saveznika da obnovi globalnu moć, izjavio je kosovski ministar spoljnih poslova Enver Hoxhaj i pozvao SAD, EU i NATO da preduzmu "sve nužne miroljubive i preventivne mjere" protiv tih "mračnih sila".

"Važno je da svijet Srbiju vidi onakvom kakva stvarno jeste, a ne onakvom kakva se predstavlja. Takođe je važno uvideti da Rusija koristi Srbiju u sklopu svog šireg plana za ponovno sticanje moći", rekao je Hoxhaj u članku za "NewYork Times".

Tvrdi da Beograd, u saradnji sa saveznikom Moskvom, pokušava politički i vojno da zagospodari jugoistokom Europe, istovremeno se pretvarajući da želi postati članica EU.

"SAD i EU su puno uložili u širenje demokratije, obnovu i sigurnost, dok Rusija promoviše autoritarnost, destrukciju i nesigurnost. Stoga je nužno da SAD, EU i NATO preduzmu sve nužne miroljubive i preventivne mjere kako bi sačuvale sigurnost i stabilnost na Balkanu", istakao je šef kosovske diplomatije.

Albanija, Makedonija, Bosna i Hercegovina, Kosovo, Srbija i Crna Gora na različitim su stupnjevima integracije u EU, ali politički sukobi, etničke napetosti i zaostaci ratnih sukoba iz devedesetih godina komplikuju taj put. Hoxhaj tvrdi da u tim procesima svoje prste ima Rusija, nadgledajući "preko ramena Srbije" kako ta zemlja destabilizuje Balkan, region koji Moskva želi da priključi svojoj sferi uticaja.

"Rusija sasvim očito koristi Srbiju ne samo da ponovno stekne uporište na Balkanu, nego i da se osveti NATO-u, SAD-u i Zapadu zbog gubitka uticaja padom Sovjetskog carstva", kaže ministar.

Hoxhaj tvrdi da Beograd širi uticaj u regionu upravo preko etničkih Srba u BiH, na Kosovu, Crnoj Gori i do neke mjere u Makedoniji i u Hrvatskoj.

"Srbija i dalje pokušava da se proširi izvan svojih granica, a Rusija ne samo da podržava njene ambicije, nego ih i jamči. Rusija nikada nije bila dobrodošla kao posrednik na Balkanu", kaže Hoxhaj.

Najbolje što bi preventivna diplomatija demokratskog sveta mogla da učini, jeste da omogući Balkanu da savlada posljednju prepreku na putu mira i spriječi pobjedu najmračnijih sila u regionu, kazao je šef kosovske diplomatije.