Šokantne vijesti iz Srbije

Šokantne vijesti dolaze iz Srbije. Javnost je potresena nakon što je objavljeno da su četiri dječaka, u jednoj osnovnoj školi, svojoj školskoj drugarici u flašicu s vodom sipali velenizol, prepatat koji se daje krupnoj stoci, a služi za izbacivanje parazita.

Roditelji djevojčice koja pohađa osmi razred osnovne škole objavili su video-snimak na kojem govore o cijelom slučaju.

Direktor škole Zoran Aleksić rekao je za Telegraf da je protiv učenika pokrenut disciplinski postupak, kao i da je četvero od petero učenika kažnjeno smanjenjem ocjene iz vladanja, na jedinicu, a jednom učeniku je ocjena smanjena na trojku.

Jedina strožija kazna od ove bila bi, prema riječima direktora, premještaj u drugu školu, ali je na prijedlog komisije, čiji je član bio i direktor, Nastavničko vijeće odlučilo da učenici ostanu u školi.

- Mislim da nisu imali svijest o tome šta je moglo da se desi. Prvo su htjeli da kupe ricinus, ušli su u tu poljoprivrednu apoteku, tamo ga nije bilo, pa su, kao zamjenu tražili velenizol. Kada ih je veterinarski tehničar pitao za šta im treba, rekli su mu - za prasiće. Igrom slučaja su baš toj djevojčici sipali preparat - priča Aleksić.

Prema njegovim riječima, svi su zatečeni onim što se desilo. Primijenili su, kaže, sve zakonske osnove koje su mogli.

Slučaj je prijavljen Centru za socijalni rad, kao i policiji.