Die Welt o BiH, Srbiji, Kosovu i Makedoniji

Etničke trzavice u BiH, zamrznuti i neriješeni sukob Srbije i Kosova i politička kriza u Makedoniji, tri su krize koje bi mogle da destabilizuju Balkan, navodi njemački list Die Welt.

- Ukoliko mislimo živjeti mirno i stabilno u Evropskoj uniji, ukoliko želimo živjeti u demokratiji, moramo se nastaviti zalagati za demokratiju, stabilnost i bezbjednost na Zapadnom Balkanu", rekao je za Die Welt državni sekretar u Ministarstvu vanjskih poslova Njemačke Michael Rott.

Die Welt navodi kako se "otvaraju pukotine u Daytonskom mirovnom sporazumu iz 1995. godine, koji je nakon trogodišnjeg rata konačno donio mir, ali ne i rješenje.

"Srbi, Hrvati i Bošnjaci su zatočeni u komplikovano ustrojenoj zajedničkoj državi, koja ne funkcionira i koju niko ne vidi kao konačno rješenje", navodi list i dodaje da jedino perspektiva proširenja EU daje nade, ali da u samoj EU za proširenje nema volje.

O Makedoniji, list piše da je osim akutne političke krize muči i hronična blokada Grčke zbog imena države.

"Osam godina u Skoplju čekaju na otvaranje pristupnih pregovora. To je tračak nade za ekonomski slabu zemlju u kojoj je 27,5 odsto ljudi nezaposleno. Ali stanje je bezizgledno, a dvije godine Makedoniju tresu unutrašnje političke krize. Skandal sa prisluškivanjem, izbornom prevarom, sve jači pritisak na opozicione medije i nezavisne sudije, Vlada koja grabi moć i korupcija - to su najveći problemi", zaključuje Die Welt.