Tokom Konferencije o bezbjednosti u Minhenu

Predsjednik Kosova Hashim Thaçi je sinoć tokom Konferencije o bezbjednosti u Minhenu razgovarao s visokom predstavnicom Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednost Federicom Mogherini.

Dvoje zvaničnika razgovaralo je o stanju na Kosovu i Zapadnom Balkanu.

"Složili smo se da je Kosovo ostvarilo velike korake u politici, privredi i vladavini zakona, dok je u regionu promoter mira i dijaloga", napisao je Thaçi na Facebooku.

Brisel očekuje da Kosovo ostvari posljednji kriterijum - demarkaciju granične linije s Crnom Gorom, kako bi građani Kosova mogli da putuju u EU bez viza, napisao je predsjednik.

Thaçi na poziv ambasadora Wolfganga Ischingera učestvuje na Konferenciji o bezbjednosti, u Minhenu, na kojoj je 500 svjetskih zvaničnika.

Kabinet predsjednika je saopštio da se očekuje da će tamo Thaçi s predstavnicima raznih država i drugim istaknutim ličnostima razgovarati o evroatlantskoj agendi Kosova.

Od njenog osnivanja 1963. godine pod imenom "Internationale Wehrkunde-Begegnung", Konferencija o bezbjednosti u Minhenu je nezavisan forum posvećen promovisanju mirnog riješavanja konflikata, međunarodne saradnje i dijaloga.