Zakolji pijetla, poprskaj mladu krvlju

Narodni običaji razlikuju se od zemlje do zemlje, a običaji na Balkanu definitivno su priča za sebe.

Mnogi od tih čudnih običaja dolaze istočno od Bosne i Hercegovine, u Srbiji.

Tamošnji mediji sastavili su listu najčudnijih običaja iz Srbije, a ovo su samo neki od njih.

Veliki broj običaja je vremenom nestao, ali se dosta njih transformisalo seobama naroda i neodoljivom čežnjom ljudi da mijenjaju priču onako kako im se dopada. Neki imaju objašnjenja, dok drugi nemaju nikakav temelj, već se jednostavno prihvataju.

Zakolji pijetla protiv uroka

Najbizarnije izražavanje ljubavi svekrve prema snahi praktikuje se u zapadnoj Srbiji gdje je zadržan običaj da svekrva, pred polazak mladenaca na crkveno vjenčanje, zakolje pijetla i prospe njegovu krv na put kojim će mlada proći. Smatra se da je tako štiti od uroka i da je to prvi znak ljubavi prema snahi.

Istočna i centralna Srbija, takođe, u prvi plan stavljaju mladu i krv, ali ovog puta njenu. Naime, nakon vjenčanja, mladenci odlaze u spavaću sobu gdje mladoženja provjerava da li je mlada stupila u brak nevina ili ne. Ukoliko jeste, nosi krvavu posteljinu među goste i svi igraju oko nje.

Majka djeteta prska mladu mlijekom iz svojih grudi

Tu nije kraj bizarnostima u ovom dijelu zemlje. Kod Vlaha je zastupljeno vjerovanje da se upravo na svadbi najbolje bori protiv neplodnosti. Tako se mladi da nečija beba i dok se ona snalazi, majka djeteta otkriva dojku pred svima i prska mladu mlijekom iz nje.

U pčinjskom kraju se otišlo mnogo dalje, pa je prastari običaj nalagao orgijanje svakog sa svakim tokom svadbenog veselja, što je uključivalo i incest. Prema nekim saznanjima, ovo se i dalje praktikuje u najruralnijim sredinama.

Običaj koji se praktikovao u Pomoravlju i vranjskom području, a za koji postoje priče da se zadržao i danas je snohačestvo ili snohačenje. Podrazumijeva seksualno opštenje svekra i snahe u seoskim sredinama. Potiče iz vremena slovenskih zajednica, i prenosio se s koljena na koljeno.