Ignorisao premijera Srbije u vezi sa vozom

Na pitanje novinara u Davosu da li je istina da će šef Kancelarije za Kosovo biti smenjen, premijer Srbije nije dao ni odrečan, ni potvrdan odgovor.

Premijer Srbije, Aleksandar Vučić, navodno je odlučio da smijeni šefa "Kancelarije za Kosovo i Metohiju" Marka Đurića. Ovu vijest je za novinsku agenciju Kosovapress saopštio izvor u okviru političkog subjekta "Srpska lista".
"Odluka će biti objavljena u narednim danima, kao i to zašto je došlo do ovakve odluke koja ima veze sa dizajniranjem voza, kome je zabranjen ulazak u Republiku Kosovo," rekao je izvor.
Premijer Aleksandar Vučić ironično je danas čestitao medijima sa Kosova koji su izvijestili o tome da je on navodno potpisao razrješenje direktora Kancelarije za Kosovo Marka Đurića.
Na pitanje novinara u Davosu da li je istina da će šef Kancelarije za Kosovo biti smijenjen, premijer nije dao ni odrečan ni potvrdan odgovor: "Dobro, ako oni to znaju. Čestitam im na tome. Vidim, o svemu su počeli da odlučuju, pa će da odlučuju i o kadrovskim pitanjima u Vladi Srbije".
Newsweek Srbija je stupio u kontakt sa Predsjedništvom Republike Srbije, ali su iz press službe takođe naveli da "nemaju komentar" na navode kosovskih medija.
Aleksandar Vučić je 15. januara, dan nakon incidenta sa vozom na liniji Beograd - Mitrovica, navodno donio odluku da smjeni Marka Đurića sa svih državnih funkcija.
Vučiću je zaustavljanjem voza nanijeta šteta, ocjenjuju kosovski mediji, a kako je sam premijer rekao, "u pogledu dizajna voza, informisan je od strane medija, na dan kada su svi saznali".
"Premijer Srbije je rekao da ima dovoljno povjerenja u Đurića, iako to nije bio prvi put da je bio žrtva Đurićeve izdaje", kažu izvori KosovaPress-a, u okviru subjekta "Srpske liste".
Đurić je navodno sam odlučio da da prednost Srbima u Gračanici i Štrpcu, i da ih stavi ispred sjevernih opština, što je iznerviralo Vučića. On je dobio upozorenje od svog šefa i to je dovelo do eskalacije odnosa između njegovih članova u subjektu "Srpska lista".
Smatra se i saopšteno je da je "Srpska lista" podjeljena i da je jedna od nedavnih odluka da se smijeni i šef poslaničke grupe u Skupštini Kosova, Slavko Simić.
S druge strane, odlukom Vlade Srbije, koja je objavljena ranije ove godine u Službenom glasniku Vlade, Đurić je imenovan za vršioca dužnosti šefa Kancelarije za Kosovo, i to na samo tri mjeseca. Đurić je navodno ignorisao Vučića i u vezi sa vozom, ne obavještavajući ga ni o procedurama, ni o detaljima.
Izvori Kosovapress-a kažu: "Dalja polarizacija odnosa Zapad - Rusija primjetna je i u Vladi u Beogradu. Voz koji je isprovocirao Kosovo kompletno je bio ideja Ruske Federacije, koja ostvaruje svoje interese kroz pro-ruske eksponente u Beogradu, među kojima su najistaknutiji Tomislav Nikolić i Marko Đurić".