Ako oni ganjaju nas, moramo i mi njih

Ramush Haradinaj, zapovjednik Oslobodilačke vojske Kosova i bivši kosovski premijer, čelnik Alijanse za budućnost Kosova, koji je trenutačno u Francuskoj, javio se sinoć iz Strasbourga u emisiji Bujica i najavio da se na Kosovo se vraća najkasnije sljedeće sedmice.

Voditelj je Haradinaja predstavio kao "istinsku legendu i prijatelja Hrvatske, bivšeg premijera nezavisne države Kosovo koji je uhapšen temeljem lažne srbijanske optužnice".

Upitao ga je kakva je njegova trenutačna pozicija, a Haradinaj je odgovorio: – To što se događa sa mnom je nepravda, kakvu su prošli i mnogi kod vas u Hrvatskoj. Ja sam prošao Haag i tamo sam oslobođen svih optužbi. Ovo sada je politička igra Beograda, to vide i u Francuskoj, gdje ostajem do završetka pravne procedure, prenosi portal "direktno.hr".

Voditelj je konstatirao da su na sličan način od strane Beograda progonjeni i hrvatski branitelji, po istom modelu, a Haradinaj je to prokomentirao:

– Ja imam veliko poštovanje za hrvatski narod i vaš oslobodilački rat, za vaše branitelje. Poznajem mnoge i osobno, pozdravljam ih, posebno generala Gotovinu! Kod vas je ipak nešto drukčije, pošto ste bili sposobniji raditi reciprocitet prema srbijanskim optužnicama, dok na Kosovu to ipak ide slabije… Naša Vlada i institucije nisu baš spremne za reciprocitet. Ja sam, s druge strane, spreman za reciprocitet prema Srbiji: ako oni nas ganjaju, mi moramo raditi isto!

Haradinaj je, na pitanje za prijetnje srbijanskog predsjednika Tomislava Nikolića koji je izjavio da će u rat ovaj puta ići sa sinovima, Nikolića je nazvao "Toma Grobar", napomenuvši da se "ne zna niti potpisati".

Znamo da je već ratovao protiv Hrvatske, a sada prijeti sjeveru Kosova, koji je dio nezavisne države Kosovo – rekao je voditelj, a Haradinaj odgovorio:

– Taj Nikolić, taj "Grobar" nije baš neki ozbiljan lik i zato ne treba uzimati za ozbiljno ono što on kaže! On je bio neki službenik Vojislava Šešelja isto kao i Ivica Dačić kod Miloševića… Oni su pomalo neozbiljni i nas na Kosovu uopšte ne zabrinjavaju njihove prazne riječi. U borbi protiv Miloševića i njegova režima dostojanstveno smo branili naš narod i izborili se za slobodu.

Jesu li Albanci na Kosovu spremni za slučaj nove srpske agresije, iza koje sada može stati i Rusija – zanimalo je voditelja Bujice.

– Mislim da su Srbi svjesni da moraju prihvatiti jednu novu situaciju. Isto kao i sa Hrvatskom koju sada respektiraju. Mi držimo do svoga. A što se tiče tih praznih riječi i prijetnji koje dolaze iz Srbije, one nas ne brinu, spremni smo na sve!, rekao je Haradinaj.

Voditelja je zanimalo je li tačno da je Aleksandar Vulin, ministar za boračka pitanja u srbijanskoj Vladi, tokom agresije na Kosovo, kao pripadnik srpske policije, počinio ratne zločine nad Albancima. Čudi se kako u Hrvatskoj nije zbog toga i uhapšen kada je provocirao u Jadovnom i Sisku.

Kod nas u Prištini slabo radimo na tim poslovima… To što Srbija čini meni osobno, to je zato što rušim njihove planove za Kosovo. Oni dobro poznaju bilo našeg naroda i svjesni su nevjerojatne podrške koju sam dobio u ovoj situaciji. Svi ti koji su došli iz Srbije i radili zločine po Kosovu i drugdje, moraju znati da im nećemo dopustiti da se okolo slobodno šeću. Oni moraju završiti u zatvoru!, ocijenio je Haradinaj.

Na pitanje kada se vraća kući Haradinaj je ocijenio da je u pitanju nekoliko dana.

Najkasnije sljedeće sedmice biću na Kosovu! I ovdje gdje se trenutačno nalazim, dolazi mi u posjet veliki broj sunarodnjaka. Dolaze mi Albanci od svuda i to je velika čast za mene. Zato se zahvaljujem svim prijateljima koji me podržavaju ovih dana, rekao je Haradinaj.

Imate veliku potporu i u Hrvatskoj i to ne samo Albanaca, već i Hrvata, a mnogi su se Albanci borili prvo za nezavisnu i slobodnu Hrvatsku, a potom i za Kosovo, mnogi su i poginuli, treba li taj savez, to prijateljstvo Hrvata i Albanaca živjeti i dalje kako bi se zajedno borili protiv agresivne Srbije – pitao je voditelj.

Vjerujem da je naša sudbina da se držimo jedni uz druge. Hrvati i Albanci imaju istu sudbinu i bit ćemo prijatelji zauvijek! Ja poštujem Hrvatsku i uvijek govorim našim Albancima koji žive u Hrvatskoj da budu pravi građani Hrvatske i da dostojanstveno predstavljaju sebe u vašem društvu. I hvala vam za to kako ste primili naše ljude. Svjestan sam i toga da su Albanci u teškim trenucima borbe za hrvatsku slobodu bili uz vas. Te su veze nama zaista bitne. I one su čvrste!

Javljanje Ramusha Haradinaja komentirao je i gost Bujice prof. dr. Andrija Hebrang, ratni ministar zdravstva i bliski suradnik pokojnog predsjednika Tuđmana. Voditelja je zanimalo kako to da iz Srbije nikada nismo čuli ovako kulturne poruke za Srbe, kakve smo čuli od jednog albanskog čelnika za Albance koji žive u Hrvatskoj.

Na žalost, Hrvatska je za Srbiju uvijek bila meta osvajanja i nikada nas nisu shvaćali kao dobre susjede. Nikada prema nama nisu gajili prijateljsku politiku. Ovo što je doživio gospodin Haradinaj je nešto slično onome što su doživjeli naši generali Gotovina i Markač koji su bili nevini optuženi. Ja sam siguran da će pravda pobijediti i u slučaju Haradinaj i da će on na kraju ponovo biti jedan od vodećih ljudi Kosova, ocijenio je Hebrang.

Bujica je prva objavila ekskluzivnu vijest da uskoro u posjet Zagrebu, na poziv predsjednice Kolinde Grabar–Kitarović, dolazi predsjednik Kosova Hashim Thaçi.

"Nikolića nije primila, ali Thaçija hoće, kako to komentirate?", pitao je Bujanec Hebranga, a ovaj odgovorio: "To je samo dokaz da predsjednica Grabar-Kitarović vodi suverenističku politiku i politiku prijateljstva prema zemljama koje imaju sličnu sudbinu našoj. Predsjednica se ne okreće prema onima koji napadaju Hrvatsku, već prema onima koji Hrvatsku podržavaju".

Razgovor s Haradinajom počinje oko 26. minute.