Kontaktirala Thaçija i Vučića

Visoka predstavnica EU Federica Mogherini pozvala je na relaksaciju situacije i nastavak dijaloga, saopšteno je iz njene kancelarije, prenosi list "Koha Ditore".

Visoka predstavnica EU Federica Mogherini je u vezi sa najnovijim zbivanjima izazvanim vozom na relaciji Beograd - Mitrovica razgovarala sa predsjednikom Kosova Hashimom Thaçijem. Međutim, ona nije imala isti takav razgovor i sa premijerom Isom Mustafom, piše list "Koha Ditore".

Sa druge strane, kako primećuje dnevnik, Mogherini je u Srbiji razgovarala sa premijerom Aleksandrom Vučićem, a ne sa predsjednikom Tomislavom Nikolićem.

Iz kancelarije visoke predstavnice nisu rekli zašto su se u vezi ovog slučaja opredjelili za Thaçija, a ne za Mustafu. Portparolka Federice Mogherini, Maja Kocijančič potvrdila je da je Mogherini kontaktirala Thaçija.

"Visoka predstavnica je naglasila značaj relaksacije situacije i nastavak dijaloga za potrebe običnih ljudi. Ona je izrazila zahvalnost predsjedniku i kosovskim vlastima za rukovođenje i posvećenost nastavku dijaloga uprkos najnovijim problemima", rekla je Kocijančič.

List podsjeća da je prošle subote, kada se očekivalo da voz uđe na Kosovo, predsjednik Thaçi kritikovao lokalne institucije za nemar prema ovom pitanju. On je naveo da je pozvao ministra unutrašnjih poslova i direktora policije Kosova da se spriječe ulazak voza na Kosovo.

Međutim, iz kacelarije premijera Kosova  saopštili su da je premijer Mustafa taj koji je koordinisao sve akcije.

"Voz je zaustavljen od strane države Kosovo i rad institucija je koordinirao premijer na osnovu svojih ovlašćenja", rekao je Mustafin savjetnik i zamjenik ministra za lokalnu samoupravu Bajram Gecaj, prenosi "Koha Ditore".