Zastupnica nacionalnih manjina  u Hrvatskoj

Zastupnica albanske, bošnjačke, crnogorske, makedonske i slovenske nacionalne manjine u Hrvatskom saboru Ermina Lekaj Prljaskaj obratila se zastupnicima Republike Hrvatske u Europskom parlamentu povodom uhićenja predsjednika Saveza za budućnost Kosova Ramusha Hardinaja u Francuskoj.

„Obraćam Vam se ovim putem povodom uhićenja kosovskog državljanina Ramuša Haradinaja u Francuskoj. Ovaj nemili događaj samo potvrđuje potpunu opravdanost apela koje ste kao zastupnica/k u Europskom parlamentu višekratno iznosili. Normativna konstrukcija tzv. „regionalne nadležnosti“ srbijanskog pravosuđa, suprotna svim uljuđenim pravnim tradicijama, ispoljila se još jednom u ovom posljednjem uhićenju koje dolazi nakon serije uhićenja hrvatskih državljana. Budući da Kosovo još uvijek nije članica Europske unije i nema svoje predstavnike u Europskom parlamentu, molim Vas ovim putem da, u skladu sa svojim političkim mogućnostima i utjecajem, senzibilizirate svoje kolege o ovom konkretnom pitanju koje nanovo otvara načelno pitanje presizanja srbijanskog pravosuđa, a time i politike, u unutarnje stvari susjednih država, a time posljedično i negiranje suvereniteta kako Republike Hrvatske, tako i Republike Kosova“.

Podsjetnik:

Međunarodna tjeralica koju je 2004. izdala Srbija, i dalje je na snazi, dok je Ramushu Haradinaju dvaput suđeno na Međunarodnom sudu u Haagu i proglašen je potpuno nevinim po točki optužnice za ratne zločine.

Prvo uhićenje

Dana 17. lipnja 2015., pri povratku kući nakon službene posjete Berlinu, predsjednik Saveza za budućnost Kosova Ramush Haradinaj uhićen je u zračnoj luci u Ljubljani na temelju tjeralice koju je izdao MUP Srbije 2004. Pušten je na slobodu 19. lipnja 2015.

Drugo uhićenje

Dana 4. siječnja 2017. Haradinaja je uhitila francuska policija nakon izlaska iz aviona, prelazeći graničnu kontrolu na Aerodromu u Baselu, na temelju tjeralice koju je izdala policija Srbije 2004.  Sud u Colmaru u Francuskoj donio je odluku 5. siječnja 2017. da se predsjednika Saveza za budućnost Kosova Ramusha Haradinaja privremeno zatvori dok se očekuje zahtjev za izručenje iz Srbije. Prema medijskim izvješćima, Srbija je jučer, u utorak, 10. siječnja podnijela zahtjev za izručenje i dodatnu dokumentaciju prevedenu na francuski jezik na temelju kojih francuski sustav pravosuđa može donijeti odluku o ispunjavanju uvjeta za izručenje Ramusha Haradinaja Srbiji.

Kao zastupnica nacionalnih manjina u Hrvatskom saboru izražavam punu podršku Vladi Republike Hrvatske da u sklopu pregovora Europske unije i Republike Srbije za poglavlje 23. Pravosuđe i temeljna ljudska prava učini dodatne napore kako bi se riješilo pitanje tzv.“regionalne nadležnosti“ srbijanskog pravosuđa.