Tužilaštvo Srbije došlo do novih dokaza

Tužilaštvo za ratne zločine dostavilo je Ministarstvu pravde Srbije naredbu o proširenju optužnice protiv Ramusha Haradinaja sa novim dokazima, rečeno je Tanjugu u Ministarstvu pravde.

Ministarstvo pravde je proslijedilo zahtev za izručenje Haradinaja Francuskoj sa pratećom dokumentacijom o istrazi za zločine za koje se sumnjiči, koja je pokrenuta 2004. godine.

Naredba o proširenju istrage odnosi se na djela koja nisu bila obuhvaćena istragom koja se protiv Haradinaja vodila od 2004. godine na osnovu koje je raspisana potjernica protiv njega.

Srbija traži Haradinaja za krivična djela koja nisu bila obuhvaćena optužnicom Haškog tribunala po kojoj je pravosnažno oslobođen.

Srpski pravosudni organi tvrde da posjeduju nove dokaze koji nisu bili predstavljeni u Hagu.

Haradinaj je prošle srijede lišen slobode na aerodromu Bazel-Mulhouse na francuskoj strani, na osnovu potjernice koju je Srbja za njim raspisala 2004. godine i nalazi se u pritvoru.

Srbija ga traži zbog sumnje da je počinio zločine na Kosovu 1998. i 1999. godine koji nisu bili obuhvaćeni optužnicom Haškog tribunala po kojoj je pravosnažno oslobođen.

U pitanju su ratni zločini protiv civilnog stanovništva u zoni odgovornosti Dukagjini 1998. i 1999. godine.

Protiv Haradinaja nije podignuta optužnica, već je taj predmet još u fazi istrage, potvrđeno je Tanjugu u Tužilaštvu.

Francuski sud nema rok za odlučivanje o zamolnici za izručenje Haradinaja. Međutim, zahtjev mora da stigne u roku od 18 dana od dana kada je uhapšen, odnosno 4. januara.

Taj sud će ispitivati ispunjenost uslova za izručenje Haradinaja na osnovu dokumentacije i dokaza koji su mu već proslijeđeni i onih koji bi trebalo da budu poslati do kraja ove nedjelje.