Otišla iz Italije u Siriju

Dva ključna lika su uticala na regrutaciju Valbone bersiha, albanske 34-godišnje domaćica, koja je u decembru 2014. godine krenula iz Barzaga za Islamsku državu. Prvi je Shefqet Krasniqi, imam džamije u Prištini, sada uhapšen zbog terorističkog regrutovanja i Omer Bajrami, makedonski propovjednik, imam džamije u Skoplju, i on uhapšen pod istim optužbama

Jedna Albanka koja je živjela u Italiji, je napustila je muža i djecu, nakon što se zaljubila u jednoga od vođe ISIS-a, piše italijanski list "lecconotizie.com", prenosi list "GazetaExpress".

Valbona Berisha se s njim upoznala virtuelno, govorila je putem chata i nakon toga odlučila da sve ostavi i ode živjeti s njim.

Postoje dvije ključne osobe "zaslužne" za regrutovanje Valbone Berishe, 34-godišnje albanske domaćice, koja je u decembru 2014. godine krenula iz Barzaga put Islamske države.

"Prvi je Shefqet Krasniqi, imam džamije u Prištini, sada uhapšen zbog terorističkog regrutovanja i Omer Bajrami, makedonski propovjednik, imam džamije u Skoplju, i on uhapšen pod istim optužbama", piše ovaj italijanski medij.

Italijanski mediji dalje navode da pretragom kompjutera albanske žene je otkrivena mreža osoba s kojima je održavala kontakte, među njima i pretrage na internetu, Youtube i veliki interes za Kalifat, ISIS i ekstremizam.

Prema njima, Valbona Berisha je stupila u kontakt s dva propovjednika povezanih s Al Bagdadijem online.

Kasnije se upoznala i zaljubila, a kasnije se čak i udala za jednog od onih koji je okaratakterisan kao bos ISIS-a.

Berisha je odlučila da ode njemu u decembru, u Al-Bab, 40 km sjeverno od Alepa, da postane dio Kalifata.

Sa sobom je povela 6-godišnjeg sina, Alvina.

Za sada nije poznato da li su živi.

Rođaka Valbone Berisha, Irma Berisha govori o njenom posljednjem sastanu s njom.

"Bili smo na večeri kod moje majke, kada je Valbona rekla da ide za Siriju, kako bi pomogla tamošnjim bolnicama i onima kojima je pomoć bila potrebna. Rekla je da želi da se rastavi od svog muža Afrima, jer ju je, po njenim riječima, tukao i željela je da ode i promijeni svoj način života."

Video pogledajte OVDJE.