Mnoge su velika kost u grlu

Dijalog između Beograda i Prištine, ma šta ko govorio, određuje svaki dalji napredak Srbije na evropskom putu. Od toga zavisi otvaranje pregovaračkih poglavlja, ali i konačan ishod evrointegracija, tim prije što je poglavlje 35 o Kosovu prvo koje je otvoreno i posljednje koje će biti zatvoreno u ovom procesu, piše beogradski Blic.

Najteže zadatke u poglavlju 35 Srbija neće morati da ispuni danas, ali činjenica je da je to obaveza koju ni jednog trenutka ne smije da "smetne s uma".

Utoliko više jer je ispunjavanje uslova vezanih za Kosovo konstantan "kamen u cipeli" Srbiji, budući da od toga zavisi i da li će do kraja ove godine biti otvoreno još neko od poglavlja za koje Srbija treba da bude spremna, a koje je zapravo uslovljeno Poglavljem 35.

Činjenica je i da dijalog svakim danom biva sve komplikovaniji i teži, čemu u prilog govori i to da posljednje dve runde nisu rezultirale nikakvim dogovorom. Zapelo je upravo kod najtežeg pitanja - imovine Srbije na Kosovu. Ovo je lista tehničkih zahtjeva koji proizilaze iz Poglavlja 35, a koje se Srbija obavezala da ispuni. Većina do danas nije ispunjena, a mnogi ostaju velika kost u grlu Srbije.

1. Zajednica srpskih opština (ZSO)

Predviđeno je da Srbija doprinese nastavku izrade Statuta za ZSO, u skladu sa zakonima Kosova, kao i da obezbjedi transparentnost finansiranja ZSO. Najveći dio Briselskog sporazuma upravo se odnosi na ZSO, međutim Priština skoro da ništa nije uradila kada je u pitanju njeno formiranje. Srbija je formirala i upravljački tim koji bi se bavio ovim problemom, ali su svi rokovi odavno probijeni, čemu je u velikoj mjeri doprinijela i kosovska opozicija, koja je mjesecima blokirala kosovski parlament bacanjem suzavaca.

2. Energetika

Srbija se angažuje u normalizaciji odnosa između Operatora prenosnog sistema Kosova (KOSTT) i srpskog preduzeća za prenos električne energije (Elektromreža Srbije, EMS), uključujući i potpisivanje sporazuma o interkonekciji, kao i podržavanjem članstva KOSTT-a u evropskim organizacijama.

3. Jezero "Gazivode"

Tehnička mjerila podrazumjevaju i da će Srbija osnovati preduzeće za snabdjevanje električnom energijom (ElektroSever) na Kosovu i ispunjava uslove u skladu sa kosovskim propisima za preduzeća kojima treba dati licencu za snabdjevanje. Takođe, na Srbiji je rješavanje pitanja uprave elektrane "Gazivode/Ujmani", koje je imenovala.

Ni u oblasti energetike većih pomaka nema, i velika je bojazan šta će se dogoditi kada na red dođu "Gazivode". Sa njim će, kao što se dešavalo prethodnih dana sa "Trepčom", ponovo biti pokrenuto pitanje imovine, jedne od najspornijih stvari za srpsku stranu.

4. Telekomunikacije

Predviđeno je da Srbija osnuje preduzeće za telekomunikacije kao zavisno društvo preduzeća "Telekom Srbija" i da ispuni uslove da ono dobije licencu za fiksnu telefoniju.

Prema ovom dokumentu, Srbija za Kosovo obezbjeđuje trocifren pozivni broj i daje saglasnost u evropskim organizacijama da ga Kosovo dobije, a srpsko preduzeće dobija privremeno ovlašćenje za postojeće poslove mobilnih operatora na Kosovu. Upravo su telekomunikacije oblast koja je u posljednje vrijeme dovela do ozbiljnog zastoja u pregovorima dvije strane i još je - bez rješenja. I u ovom slučaju, problem je imovina, za koju prištinska strana tvrdi da je njena, a srpska tvrdi da neće odustati od svoga.

5. Izbori

Srbija bi trebalo da prestane da finansira i podržava srpske strukture (privremena opštinska veća, zaposlene u opštinama), kako bi se uspostavile i konsolidovale opštinske uprave u skladu sa zakonima Kosova. Takođe, trebalo bi da podstiče opštinske vlasti sa sjevera Kosova da poštuju kosovsko zakonodavstvo.

Srbija se dobrim dijelom povukla iz ovih procesa, tako da su na parlamentarnim izborima na Kosovu srpska stranke izašle po tamošnjim pravilima.

5. Policija

U tehničkim mjerilima piše i da bi, po potrebi, trebalo dostavljati tromjesečni izvještaj nadležnim kosovskim vlastima o isplatama penzija bivšim pripadnicima srpske policije, koji su sada u sastavu policije Kosova.

6. Pravosuđe

U ovoj oblasti, Srbija treba da se angažuje u postizanju sporazuma o sudskom i administrativnom osoblju i prostorijama za rad. Takođe, trebalo bi da potvrdi prestanak službe za sve zaposlene u pravosuđu koji treba da budu integrisani, a predviđeno je i da donese posebne propise u pogledu srpskih sudskih institucija na Kosovu kako je predviđeno srpskim Zakonom o sjedištima i područjima sudova i javnih tužilaštava. Ove stvari se, manje-više, rade onako kako je dogovoreno.

7. Civilna zaštita

Trebalo bi usvojiti propise o prestanku isplate plata i obezbjeđivanja finansijskih sredstava za civilnu zaštitu (CZ) na Kosovu. Do sada, Beograd je predao spisak od 751 člana CZ koji treba da se integrišu u kosovske institucije, a Priština ponudila ukupno 483 radna mjesta, s tim što su samo oni koji imaju važeću kosovsku ličnu kartu ili dokaz da su podnijeli prijavu za dobijanje kosovske lične karte mogli da konkurišu. Ovaj posao je manje-više urađen ili je u toku.

8. Oficiri za vezu

Predviđeno je poštovanje odredbe o razmjeni zvaničnih posjeta, a obezbjeđuje se sva neophodna administrativna podrška (poput plaćanja zakupa zvaničnih prostorija) srpskom oficiru za vezu u Prištini. Takođe, Srbija bi trebalo da se saglasi sa vizuelnim izgledom zvanične prepiske koji, doduše, još nisu utvrđeni (pečati, simboli i zaglavlja). Oficiri za vezu i jedne i druge strane postoje i rade kao što to predviđaju propisi.

9. Carina

Obustavlja se izdavanje dokumentacije ili ovjeravanje pečatima na kojima se nalaze geografski nazivi koji nisu usaglašeni prije tri godine. Srbija bi trebalo da poboljšava kontrolu alternativnih i zaobilaznih puteva ili ih zatvara kako bi se obezbjedilo isključivo korišćenje zvaničnih graničnih prijelaza za robu ili osobe koje ulaze na - ili izlaze sa - Kosova.

Saglasnost oko carine obje strane su postigle prošle godine, ali ni danas stvari ne funkcionišu kako treba, pa se dešavaju problemi na graničnim prijelazima. Prelazak graničnog prijelaza može da rezultira i hapšenjima, što se događalo i državljanima Srbije, ali i direktoru policije za sjever Kosova Nehatu Thaçiju koji je uhapšen pošto je prije dvadesetak dana ušao u Srbiju.

10. Sloboda kretanja

Srbija dozvoljava ulazak državljana trećih zemalja sa Kosova u Srbiju i sprovodi sporazume o registarskim tablicama na sjeveru Kosova za stanovnike Kosova. Takođe, obavezuje se da poštuje da preko mosta u Mitrovici saobraćaj i kretanje funkcionišu normalno.

Radovi na uklanjanju Parka mira na ovom mostu počeli su u avgustu ove godine, a od januara 2017. trebalo bi da se stvore uslovi za slobodno kretanje između južnog (albanskog) i sjevernog (srpskog) dijela grada. Međutim, predstavnici sjeverne Mitrovice tvrde da most neće biti otvoren za saobraćaj do kraja ove godine.

11. Regionalna saradnja

Tehnička mjerila predviđaju da Srbija omogućava učešće Kosova u regionalnim inicijativama. Međutim, i ovo je vrlo često bila tačka sporenja dvije strane.

Svi se sjećaju prošlogodišnjeg pokušaja prijema Kosova u UNESCO, koje se na kraju nije ni dogodilo, jer nije bilo dvotrećinske većine koja bi podržala ovaj prijedlog. Srbija je vodila ogromnu diplomatsku ofanzivu da sačuva svoje kulturne spomenike.

12. Priznavanje univerzitetskih diploma

Beograd i Priština su se dogovorili da zamole Evropsku univerzitetsku asocijaciju da ovjeri univerzitetske diplome koje izdaju univerziteti i jedne i druge strane, kako bi mogle da se koriste ili za nastavak obrazovanja ili za zapošljavanje u javnom sektoru.

Sporazum o diplomama bi trebalo da se odnosi na sve akreditovane visokoškolske ustanove obje strane, koje će razmjeniti spisak akreditovanih visokoškolskih ustanova. Iako se učinilo da će bar ovo pitanje biti brzo i lako rješeno, to se nije dogodilo, o čemu svjedoči i prošlonedjeljni neuspjeli sastanak dvije strane.

13. Saradnja sa EULEX-om

Srbija javno podržava sudske postupke koje vodi EULEX, uključujući i specijalna vijeća i specijalno tužilaštvo.

Blic.rs