POSLJEDICE REFERENDUMA

Dan nakon referenduma provedenog u Republici Srpskoj mediji u tom entitetu danas donose naslove kojima sugeriraju kako su pobijedili demokracija i volja naroda, dok oni u Federaciji BiH ističu kako sada slijede ozbiljne posljedice nelegalnog i protivustavnog referendumskog izjašnjavanja. Prema podacima entitetskog provedbenog povjerenstva objavljenim nešto prije ponoći, odgovor "da" na postavljeno referendumsko pitanje zaokružilo je gotovo 99,8 onih koji su glasovali, a pretpostavlja se da je izlaznost bila do 60 posto.

Kako piše Dnevni avaz pozivajući se na diplomatske krugove, zapadne zemlje već su započele opsežnu operaciju apsolutne političke izolacije predsjednika Milorada Dodika i Republike Srpske, s namjerom da se ojača opozicija u tom entitetu te proeuropske snage u cijeloj državi.
 
Prvi korak u toj operaciji je potpuno ignoriranje lokalnog referenduma, kao nelegalne i zabranjene aktivnosti. Zbog toga se, naime, visoki državnici i dužnosnici država članica Vijeća za implementaciju mira već danima ne oglašavaju o referendumu.

Dodik odbacio upozorenja

Nijedan visoki američki, njemački ili evropski dužnosnik nije se precizno očitovao o referendumu, čak ni onda kad bi ih novinari to otvoreno upitali. Primjerice, Johannes Hahn, europski povjerenik za proširenje, najizravnije zadužen za BiH, nije otišao dalje od konstatacije da se “vladavina prava mora poštovati”, aludirajući na upozorenje da su odluke Ustavnog suda BiH obvezujuće.

Danima novinari iz BiH pokušavaju dobiti reakcije iz Washingtona, Berlina, Pariza i Londona, ali nailaze na zid šutnje. Sve što je međunarodna zajednica rekla sadržano je u priopćenju veleposlanika u BiH.



“Dodik je odbacio vrlo jasna upozorenja i signale koji su mu sugerirali kako da se izvuče iz situacije u koju se upleo. Privremena zabrana Ustavnog suda BiH koja je donesena bila mu je posljednja šansa i očekivali smo da će barem tu odluku ispoštovati i odgoditi referendum, čime bi se otvorio prostor da se Državnim zakonom o praznicima izađe iz slijepe ulice. Ovako je možda dobio neki izborni bod, ali je dugoročno izgubio mnogo”, navodi se iz diplomatskih izvora u BiH.

To što visoki dužnosnici potpuno ignoriraju održavanje referenduma, nije, kako se tvrdi, znak nezainteresiranosti, nego usaglašenog “okretanja glave” od ilegalnih aktivnosti te jačanje uloge državnih institucija i podrške proeuropskim i naprednim snagama u BiH.

Referendum bio zabranjen u Distriktu Brčko

“Europska unija je jasno mogla, a neki će reći i trebala, zbog ove nestabilnosti odgoditi prihvaćanje aplikacije za članstvo. Jer, riječ je o vrlo ozbiljnom udaru na vladavinu prava jednog entiteta. Ali, nije, jer su shvatili da bi time samo naštetili progresivnim snagama u državi. Godinama su tako mogli iz RS blokirati europski put izazivajući različite krize. Sada se situacija promijenila i BiH je dobila zeleno svjetlo, a Dodik crveno”, dodaje neimenovani uzvor.

Najkonkretniji korak koji je međunarodna zajednica napravila, a on je indikativan za njenu taktiku, zabrana je održavanja referenduma u Distriktu Brčko. Supervizor Bruce Berton nije dopustio na teritoriju Distrikta nelegalnu aktivnost, a lideri bošnjačke koalicije Bakir Izetbegović i Fahrudin Radončić nisu slučajno odabrali da baš jučer obojica održe predizborne skupove u ovom gradu.

Izvještavajući o referendumu u RS sarajevsko “Oslobođenje” na naslovnici upozorava kako je Dodik odmah nakon objave rezultata najavio otvaranje rasprave o djelovanju i statusu Ustavnog suda BiH.

Mediji u RS euforični: ‘Praznik demokracije čuva rođendan Srpske’

“Praznik demokracije čuva rođendan Srpske”, naslov je na prvoj stranici banjolučkog provladinog “Glasa Srpske”, dok “Nezavisne novine” ističu podatak o uvjerljivoj potpori očuvanju 9. siječnja kao dana RS onih koji su glasovali na referendumu.

Pisanja banjolučkih listova na tragu su potpuno jednostranog izvještavanja javnog servisa RTRS, koji je u nedjelju tijekom cijelog dana o referendumu informirao isključivo sa stajališta entitetskih vlasti, a kao sugovornike koji se trebali dokazati opravdanost tog čina u programe je uključivao i osuđene ratne zločince poput Momčila Krajišnika i Biljane Plavšić.