POSEBNA VEZA

Kosovska heroina Majlinda Kelemendi stigla je u Zagreb. Judoka iz Peći godinama dolazi u Hrvatsku, ali prvi put u ulozi olimpijske pobjednice. Iako neće nastupiti na Judo Grand Prix turniru koji od petka do nedjelje traje u Domu sportova, 24-godišnja Majlinda došla je pomoći. Baš kao što je Hrvatska pomogla njoj, u najtežim vremenima, dok je Kosovo bilo izvan međunarodno priznatih sportskih granica. Upravo u Zagrebu odradila je svoje prvo međunarodno natjecanje.

"Bilo je to još 2007. godine. U Hrvatskoj je judo svijet prvi put čuo za mene, bila je to velika šansa. Danas smo veliki prijatelji i navijamo jedni za druge. Hrvatska je uvijek bila velika podrška Kosovu", kazala je Majlinda, piše portal "Index.hr".

O posebnoj vezi s Hrvatskom pričao je i njezin trener Driton Kuka, kada su ga novinari portala "Index" uoči Rija posjetili na Kosovu.

"Dužni smo Hrvatskoj reći - hvala. Dugi niz godina s vašim savezom sjajno surađujemo. Pomogli su nam dok smo bili u izolaciji. Uvijek smo se dobro družili i na pripremama", kaže Kuka, koji je zbog rata u Jugoslaviji prekinuo vlastitu judo karijeru i danas kroz zlatnu Majlindu živi svoj san.

"Ovo zlato je san jedne generacije Kosova"

Na Kosovo su iz Rio de Janiera donijeli zlatnu medalju, prvu u povijesti mlade zemlje. Taj ukras oko vrata ima posebnu težinu jer je stvoren u ratnom getu i unatoč politici, koju Majlinda nije razumjela kada je kao osmogodišnjakinja prvi put stala na tatami. No, brzo je shvatila da njena borba nije samo sportska i da se ne bori samo za sebe. Pod tim teretom je stasala u najbolju judoku svijeta u svojoj kategoriji (-52 kg).

"Imam sve titule, ali volim biti na vrhu. To mi godi. Cilj je ponov uzeti sva odličja; europsko, svjetsko i naravno, olimpijsko u Tokiju. Mogu tako govoriti jer znam koliko treniram i ulažem u sebe. Imam dovoljno samopouzdanja i znam da to mogu".

Tako govori prava pobjednica. Najviše se veseli druženju s djecom u Domu sportova, jer jedan od njezinih ciljeva je i popularizacija juda. Na Kosovu je napravila sve - postala je praktički veća od države. Sada su oni na potezu.

"Zlato je postalo dio povijesi Kosova i jedva sam čekala donijeti medalju kući. Svi me gledaju kao heroja, a ja se tako dobro osjećam jer to nije bio samo moj san, već san jedne generacije. Sretna sam zbog ljudi i djece na Kosovu, a posebno jer ću sutra upoznati i djecu iz Hrvatske. Nisam znala koliko navijača ovdje imam".

POGLEDAJTE I PRILOG KOJI JE INDEX SNIMIO S MAJLINDOM KELMENDI NA KOSOVU UOČI IGARA U RIJU: