ZASTUPNICA U PSBiH

Milica Marković, zastupnica SNSD-a u Predstavničkom Domu Parlamenta BiH je na sjednici, govoreći o vježbi MUP-a Srbije i MUP RS, rekla da bi „neki Bošnjaci trebali i da se plaše“.

Sadik Ahmetović, zastupnik SDA je uzvratio rekavši da je sramotno što Kolegij Predstavničkog Doma nije reagirao na ove brutalne prijetnje, a onda se zapitao da li se to možda prave neki spiskovi po uzoru na neka stara grozna vremena.

Podsjećamo, Klub SDP-a je napustio sjednicu nakon što, zbog nepostojanja entitetske većine iz RS-a, na dnevni red nije uvrštena tačka koju je predložio Denis Bećirović, a koja bi glasila: Informacija Vijeća ministara o zakazivanju i organiziranju institucionalnog antiustavnog referenduma što je okarakterisano kao najočitiji i najbrutalniji način kršenja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Nakon izlaska iz sale Bećirović je naglasio da je ovo SDP-ov odgovor na entitetsko glasanje koje je postalo etničko, što nije bio cilj Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Izrazio je zabrinutost zbog prijetnji i retorike pojedinih poslanika iz RS-a na današnjoj sjednici, a dodao je i da je ovo jedan od primjera najgrublje retorike od Dejtona do danas.

Nevjerovatno je da ovakve izjave dolaze iz parlamenta u 2016. godini. Oštra retorika je mnoge podsjetila na početke devedesetih godina prošlog stoljeća.

Kao što je već poznato agresija na BiH je zvanično počela 1992. godine, ali cijela 1991. godina bila je napeta.

Zašto ovo spominjemo?

Tadašnje provokacije SDS-a kulminirale su Karadžićevom otvorenom prijetnjom genocidom tokom obraćanja u Skupštini Republike BiH 14. oktobra 1991. Tokom žestoke rasprave o Memorandumu o suverenitetu, Karadžić je jasno najbrojnijem narodu u BiH zaprijetio nestankom.

(Novi.ba)