Oko 230 ljudi sa Balkana

Pokojni bivši predsjednik Srbije Slobodan Milošević i čitava njegova porodica i dalje se nalaze na ekonomskoj "crnoj listi" američke vlade.

Spisak koji redovno, više puta mjesečno ažurira američka Agencija za kontrolu strane aktive (OFAC), koja radi u okviru Ministarstva finansija, sadrži oko 230 imena sa Balkana, najviše iz BiH, Srbije uključujući i Kosovo, i Makedonije.

Uz Miloševića na listi su njegova supruga Mirjana Marković, sin i kćerka Marko i Marija, snaja Milica Gajić, pokojni brat Borislav i njegova supruga Milanka Milošević, pišu “Večernje novosti“.

Imena pokojnika nisu neubičajena na ovom spisku jer je glavni cilj američkog Ministarstva finansija da zaustavi protok novca, tako da njihovi računi i eventualna imovina koju imaju u SAD ostaju zamrznuti i nakon njihove smrti.

Na obnovljenom spisku pojedinaca i organizacija sa Balkana koji su na udaru američkih ekonomskih i trgovinskih kaznenih mjera su i brojni haški optuženici i osuđenici - Radovan Karadžić, Ratko Mladić, Vojislav Šešelj, Goran Hadžić, Franko Simatović, Jovica Stanišić, Milan Martić, Milan Lukić... Tu su i članovi njihovih porodica poput Luke Karadžića i Ljiljane Zelen Karadžić. Iako su odslužili kaznu sa "crne liste" nisu izbrisani ni Nikola Šainović, Momčilo Krajišnik i Dragoljub Ojdanić.

Jedan od "označenih" je i Milan Ivanović, direktor zdravstvenog centra u Mitrovici, koji kaže da to ne vidi kao svoj hendikep i da ga Amerika na zanima:

- Zaista ne vidim razlog za takav potez. U Americi nemam nikakve poslove niti imovinu i nemaju šta da mi zamrznu. To zapravo pokazuje osionost jedne zemlje koja radi šta hoće, vjerovatno sa namjerom da zastraši one koji ne rade u skladu sa njenim interesima.

Na listi se nalazi i jedna politička stranka - SDS iz RS, kao i niz organizacija. Među njima je Ravnogorski pokret iz Srbije, ali i OVK, ANA, Oslobodilačka vojska Preševa, Medveđe i Bujanovca.

Iako su odslužili kaznu s "crne liste" nisu izbrisani ni Nikola Šainović, Momčilo Krajišnik i Dragoljub Ojdanić.

Od nedavno na spisak je dodat i Jonuz Musliu, predsjednik nacionalnog savjeta Albanaca.

Na listi je i Milorad Ulemek Legija, prenosi ovaj list.

Na ovoj listi su i neka imena sa Kosova koji su sumnjivi uglavnom zbog kriminala i terorizma.

Na listi su pored Laxdrima Muhaxherija i članova porodice Kelmendi iz Peći (Naser, Besnik, Elvis i Liridon) i Safet Durguti (Abu-Sumaya) iz Orahovca, kao i Avdyl Jakupi iz Štimlja, predjednik Iniciative za Kosovo, Fatmir Limaj, poslanik AAK-a - Daut Haradinaj, poslanika Samoopredjeljenja - Rexhep Selimi, poslanik PDK - Rrustem Mustafa, predsjednik Skenderaja - Sami Lushtaku i univerzitetski profesor Nuri Bexheti.

Na listi su i dvije organizacije sa Kosova: RIHS Kosova, Al Amin Trust i još mnoge druge koje su djelovale na Kosovu. Iz američkog Ministarstva finansija su poručili da oni koji se nalaze na listi treba da podnesu zahtjev u kojem treba da navedu argumente ili dokaze koji predstavljaju dovoljan osnov za brisanje sa liste.

Kompletnu listu možete pogledati OVDJE.