Strah od terora raste na Balkanu

Kada je protekle srijede drugi čovjek Amerike Joe Biden dvanaest sati boravio u Zagrebu, malo tko je vjerovao da je došao samo kao dio kulise Procesa Brdo-Brijuni. Negdje u sredini govora, spomenuo je terorističke prijetnje i galopirajuću izbjegličku krizu. Razlog zbog kojeg je zapravo i došao u Zagreb, piše hrvatski "Jutarnji".

Mogući džihad na Balkanu najavili su i mnogi svjetski mediji, od New York Timesa i Washington Posta do uglednih europskih novina. Iz američkih izvora može se čuti da su i hrvatske službe danonoćno angažirane i budno prate sve što se događa u susjedstvu, prije svega u BiH i na Kosovu.
"Identificirali smo mogućeg islamskog vođu u ovoj regiji, koji se brine i za one koji se kao džihadistički borci vraćaju na Balkan”, tvrde Amerikanci, ali javno ne iznose detalje. Otkrivene su i videosnimke na kojima se poziva na stavljanje bombi pod automobile, trovanje ljudi, eksploziju kuća.
"S brojnim muslimanskim stanovništvom i slabom ekonomijom, siromašni ljudi posebno su podložni radikalizaciji pa na Balkanu stalno raste strah od terora. Prijetnja je stvarna, a cijelo područje je zapaljivo za radikalizaciju”, prenio je Washington Postu prije nekoliko dana jedan američki diplomatski dužnosnik.
"Balkan je plodno tlo za ISIL, a borci koji su se vratili predstavljaju povećani rizik za širenje radikalizacije ili pripremanje napada na Balkanu i u Europi”, procjenjuju Amerikanci koji su svom vjernom partneru, Hrvatskoj, u ovom osjetljivom trenutku, kada zemljom prolaze rijeke izbjeglica, namijenili i posebnu ulogu. Hrvatske službe sigurnosti bit će u punoj pripravnosti, pratit će sve što se događa “u regiji”, i biti na stalnoj vezi s Washingtonom. Biden se u Zagrebu ponudio da će SAD pružiti i tehničke usluge u obliku edukacije i nabavke uređaja za biometrijski skrining, kako bi se učinkovitije kontrolirao prolaz izbjeglica. Situacija na jugoistoku Europe postaje vrlo opasna.