Donacija Ministarstva prosvjete Kosova

Predsjednik Nacionalnog savjeta Albanaca Jonuz Musliu izjavio je danas da Albanci u Bujanovcu, Preševu i Medveđi neće odustati od zahtjeva da im se dozvoli korišćenje udžbenika za osnovne škole sa Kosova koji se kao donacija Ministarstva prosvjete Kosova tri mjeseca nalaze na carinskom terminalu u Preševu, a čiju distribuciju srpske vlasti ne dozvoljavaju.

Musliu je za agenciju Beta izjavio da je sa takvim zahtjevom već održano nekoliko protesta u kojima su učestvovali i albanski đaci i škole u kojima se nastava odvija na albanskom jeziku.
 
Posljednji takav protest organizovan je juče u Bujanovcu, kada su učenici srednje škole "Sezai Surroi" održali protestnu šetnju od škole do zgrade opštine.
 
Učenici su na jučerašnjem protestu koji je trajao jedan školski čas uz obezbjeđenje velikog broja pripadnika policije, nosili parole "Hoćemo naše knjige", "Knjige u školama, a ne na terminalu" i "Hoćemo da učimo kao naši prijatelji u regionu", a protest je podržao Nacionalni savjet Albanaca.
 
- Na carini u Preševu se već tri mjeseca nalazi 103.220 udženika koji su kao donacija kosovskog Ministarstva prosvjete upućeni za škole na albanskom jeziku u Preševu, Bujanovcu i Medveđi. Te su knjige po evropskom programu i u njima nema nikakve provokacije. To što se zadržavaju na terminalu je loša politika Beograda - kazao je Musliu.
 
Musliu je rekao da su povodom zadržavanja udžbenika na carini u Preševu protestovali i albanski učenici u Makedoniji, u Bitolju, a da su najavili da će uz zahtjev da se odobri korišćenje kosovskih udžbenika u školama u Bujanovcu, Preševu i Medveđi proteste održati i učenici na Kosovu i u Albaniji.
 
- Ministarstvo prosvete u Beogradu je od maja znalo da ćemo dobiti tu donaciju, kada smo lično obavestili o tome ministra (Srđana) Verbića. Iz Ministarstva prosvjete su tada rekli da će se o tome dogovoriti sa premijerom (Aleksandrom Vučićem), ali do sada nismo dobili nikakav odgovor - kazao je Musliu.