Pooštren zakon o azilu važi i za Srbiju i Kosovo

Od skoro 25.000 državljana Srbije koji su do oktobra tražili azil samo je 0,1 odsto njih dobilo status izbjeglice, znači ukupno troje.

Odluka Njemačke da pooštri zakon o azilu podrazumjeva, između ostalog, ubrzavanje procedura za tražioce azila, što znači da će te procedure ubuduće trajati tri nedjelje, a sve to važi i za građane Srbije i Kosova, objašnjavaju za Danas u Ambasadi Njemačke. Prema riječima naših sagovornika, takva pravila primenjivaće se za sve zemlje koje su ocenjene kao "zemlje sigurnog porekla".
Nakon stupanja na snagu novog zakona o azilu u Nemačkoj odbijeni tražioci azila će brže i bez izuzetka biti vraćeni u zemlju porekla. "Novi zakon jasno razlikuje između onih koji traže utočište i onih koji nemaju pravo boravka. Svi koji nemaju pravo na azil u Nemačkoj moraće da je napuste u najkraćem roku. Onima kojima je zaista potrebna zaštita pružaće se pomoć davanjem najosnovnijih sredstava. To znači da tražioci azila iz Srbije u principu nemaju izglede da im bude odobren azil u Nemačkoj", saopštila je njemačka ambasada u Srbiji.
U saopštenju se, takođe, navodi da je u Nemačkoj znatno ubrzan postupak rješavanja zahtjeva za azil jer je u nadležnim organima povećan broj zaposlenih, kao i da se i finansijski ne isplati tražiti azil, budući da tražioci azila umesto novčanih sredstava većinom dobijaju materijalnu pomoć za pokrivanje najosnovnijih životnih potreba.
"Ukoliko državljanin Srbije ili Kosova podnese zahtjev za azil u Njemačkoj, biće smješten u posebnom prihvatnom centru. Osobama iz sigurnih zemalja porijekla u Njemačkoj nije dozvoljeno da rade. Odbijenim tražiocima azila se u pasoš upisuje zabrana ponovnog ulaska za cjelokupni Šengenski prostor i godinu dana im nije dozvoljen ulazak na teritoriju SR Njemačke. Njemačka će i nadalje da pruža zaštitu ljudima koji beže od rata, progona i terora. Tražioci azila iz sigurnih zemalja porijekla, kao što je Srbija, ne spadaju u tu grupu i biće u najkraćem roku vraćeni u Srbiju. Njihovo vraćanje se vrši u skladu sa odredbama sporazuma o readmisiji u saradnji sa nadležnim organima Srbije", zaključuje se u saopštenju.