DAN DRŽAVNOSTI

Brojne delegacije Parlamenta BiH, Kantona Sarajevo, Grada Sarajeva, te gradskih opština položile su jutros vijence kod Vječne vatre, spomenika žrtvama Drugog svjetskog rata, te na Spomenik ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva u povodu 25. novembra, Dana državnosti BiH.

Bosna i Hercegovina danas obilježava Dan državnosti. Prošle su 72 godine od kada je 1943. godine održano prvo zasjedanje ZAVNOBIH-a (Zemaljsko antifašističko vijeće Narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine) u Mrkonjić Gradu.
Na ovom zasjedanju donesena je odluka o obnovi državnosti BiH, potvrđene su njene historijske granice, koje su datirale još iz vremena srednjovjekovne Bosne, te je Bosna i Hercegovina definisana kao jedna od šest ravnopravnih republika u tadašnjoj Jugoslaviji.

Izgubljeno vraćeno

Na današnji dan BiH je vratila ono što je izgubila 1463. godine, kada je Bosna pala pod upravu Osmanske imperije.
Nakon nekoliko dana pomenuta odluka ZAVNOBIH-a je potvrđena i ozvaničena na Prvom zasjedanju AVNOJ-a (Antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Jugoslavije) u Jajcu. 
Treba napomenuti da je BiH, nakon što je oslobođena 1945. godine, dobila zastavu i grb, koji su bili njeni prepoznatljivi i glavni simboli za vrijeme socijalizma, sve do 1992. godine i početka rata.
Ono što zaključak zasjedanja ZAVNOBiH-a je upravo činjenica da je BiH, odlukom na ovom zasjedanju, definisana kao jedinstvena i nedjeljiva država u kojoj će svi narodi imati ista prava. Ovu odluku na zasjedanju ZAVNOBIH-a potvrdilo je i izglasalo 247 vijećnika ZAVNOBIH-a, svih bh. naroda. 

Neradni dan

Na teritoriji Federacije BiH danas je neradni dan. Federalno ministarstvo rada i socijalne politike saopćilo je da je Zakonom o proglašenju 25. novembra Danom državnosti BiH utvrđeno da na taj dan poslodavci, ustanove, organi uprave, kao i druge pravne osobe ne rade.
Kao i godinama ranije, ovaj dan neće biti obilježen kao državni praznik u Republici Srpskoj.

Prijem u Predsjedništvu

Povodom Dana državnosti BiH sinoć je u zgradi Predsjedništva BiH održan svečani prijem, u organizaciji predsjedavajućeg predsjedništva BiH Dragana Čovića i člana Predsjedništva Bakira Izetbegovića. Veliki broj zvanica iz političkog, društvenog, vjerskog i kulturnog života BiH, kao i veliki broj diplomatskih predstavnika, odazvao se pozivu.
U sklopu obilježavanja večeras u 18.00 sati, u Svečanoj sali Vijećnice, održat će se Zajednička svečana akademija Skupštine Kantona Sarajevo, Gradskog vijeća Grada Sarajeva i općinskih vijeća općina Kantona Sarajevo, SABNOR-a BiH i Fonda memorijala Kantona Sarajevo.
Predviđeno je prigodno obraćanje gradonačelnika prof. dr. Ive Komšića, premijera Kantona Sarajevo Elmedina Konakovića, te predsjednika SABNOR-a BiH, dr. Bakira Nakaša.