Kritike i odbrana

Pojava predsjednice Skupštine Srbije u Iranu u hidžabu pokrenula je polemiku u javnosti o ispravnosti tog postupka.

Gest predsjednice Skupštine Srbije Maje Gojković, koja je prilikom posjete Iranu i razgovora sa tamošnjim zvaničnicima nosila hidžab, koji je simbol tradicionalnog odijevanja žena islamske vjeroispovijesti, pokrenulo je polemiku na društvenim mrežama i u javnosti o ispravnosti tog postupka.
Na društvenim mrežama se mogu vidjeti mnogobrojne kritike na račun predsjednice srpskog parlamenta, ali ima i onih koji su stali u njenu odbranu, poput nekadašnjeg savjetnika predsjednika Srbije Nebojše Krstića.
Krstić, koji je i stručnjak za marketing, napisao je na Twitteru da žene treba da imaju sva prava ovog svijeta, pa čak i pravo da glavu pokriju "čime god" žele, javlja Tanjug.
"Sudeći po negativnim komentarima na autfit Maje Gojković u Iranu, zaključujem da i fešn blogerke imaju svoje militantno krilo", napisao je Krstić.

'Uvreda Irankama i Srpkinjama'

Kritičare je "predvodila" dramska spisateljica Biljana Srbljanović, koja je, na svom Facebook profilu, rekla da je Gojković uvrijedila sve Iranke koje se bore za svoja prava, ali i Srpkinje koje svoje pravo na jednakost ne daju.
Srbljanović je upitala da li Gojković razumije kakvu poruku time šalje, kada kao zvanična predstavnica države u kojoj su žene jednake bira da odjene jednu od najstriktnijih verzija hidžaba.
Srbljanović je u prilog teze koju zastupa navela primjere stranih političarki koje su prilikom posjete Iranu bile samo obmotane maramom, čime su ispoštovale zakon domaćina, ali nisu pogazile ono odakle dolaze.
Krstić, s druge strane, smatra da žene treba da imaju sva prava, "pa čak i da glavu pokriju čime god... ako to žele."
Kritikama se pridružila i glumica Bojana Maljević, koja je na Twiter nalogu napisala da je Gojković time pokazala da "nema pojma ni o čemu".
"Staviti najstroži(ji) mogući hidžab u poseti Iranu, znači: nemam pojma ni o čemu, iako sam žena, predsednica parlamenta u Srbiji", napisala je Maljević.
Maljević je rekla da je neukusno što je Gojković odjenula hidžab dok se tamošnje žene bore da "olabave" takav način odijevanja.