Srbiji prihvatljiva samo statusna neutralnost Kosova

Ukoliko Kosovo bude primljeno u Unesko, sljedeći korak može biti zahtjev za prijem u Savjet Evrope, kaže za Radio televiziju Srbije (RTS) ministar inostranih poslova Srbije, Ivica Dačić. Zemlje koje nisu priznale Kosovo trpe velike pritiske. Svako ko ne prizna Kosovo prijatelj je Srbije. Politička nestabilnost moguć razlog za izbore, ističe Dačić.

Ivica Dačić je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da će Srbija sačekati sjednicu Izvršnog savjeta Uneska 21. oktobra, kada će se na dnevnom redu naći pitanje članstva Kosova, ali da do tada nastavlja svoje aktivnosti protiv prihvatanja Kosova u tu organizaciju.

Dačić podsjeća kako se već javilo nekoliko velikih zemalja koje su iskazale svoje, kako kaže, principijelno protivljenje neprincipijelnim stavovima.

"Tu su Rusija, Kina, Kuba, Španija, Argentina i Brazil, ukazuje ministar inostranih poslova Srbije i dodaje kako ima još dosta zemalja koji se protive članstvu Kosova, jer smatraju da je to nepotrebna politizacija Uneska.

Ipak, Dačić ističe kako je najnoviji zahtjev Kosova samo posljedica onoga što se dešavalo posljednjih nekoliko decenija i dodaje kako je izvesno da će Priština ubuduće htjeti da se učlani u međunarodne organizacije uz podršku zapadnih zemalja.

"Mi zato radimo danonoćno, kontaktiramo naše prijatelje koji trpe ogromne pritiske", navodi Dačić i dodaje kako posebno želi da zahvali Italiji koja nije sponzorisala ovaj zahtjev Kosova.

Na pitanje šta misli da je sljedeći korak, Dačić odgovara da, ukoliko Kosovo bude primljeno u Unesko, moguće je da će zatražiti i članstvo u Savjetu Evrope, ali kako podsjeća, to nije tako jednostavno jer je neophodno obezbjediti većinsku podršku.

Govoreći o mogućnosti Kosova da dobije i stolicu u Ujedinjenim nacijama, ministar Dačić kaže kako sve nade polaže u pravo veta i dodaje kako se sve češće vrši pritisak na zemlje prijatelje Srbije ili da se suzdrže ili da ne budu prisutne u toku glasanja u velikim organizacijama.

"Ipak, svako ko glasa protiv Kosova je naš prijatelj, jer pokazuje koliko rizikuje", podvlači Dačić.

Komentarišući nacrt pregovaračke platforme za poglavlje 35, Dačić ističe kako je sasvim izvjesno da će biti promjena i dodaje kako ga najviše interesuje da li su u EU zaboravili i na poglavlje 32.

"Nas čudi ovakav pristup, jer se Srbija pokazala kao kredibilan partner sa kojim se može razgovarati. Ako se nešto tu ne promjeni u pregovaračkoj platformi EU, to neće biti prihvatljivo za nas", naglašava Dačić.

Ništa što nije dogovoreno u Briselu neće biti prihvaćeno, navodi ministar spoljnih poslova i dodaje da, kada se već vodi dijalog u Briselu, sve važne teme treba da se tamo i pretresu.

Dačić ističe kako u Briselu pristup mora da bude partnerski, jer kako kaže, Srbija najviše zamjera zapadnim zemljama što ne razgovaraju dovoljno sa njom.