Beogradske

U prijedlog nacrta pregovaračke platforme za poglavlje 35 vodi ka tome da se Srbija odrekne svih elemenata državnosti na Kosova, pišu Večernje novosti.

Ipak, prema saznanjima beogradskog lista, od Srbije se neće tražiti da prizna nezavisnost Kosova, a jedna od zamki je da se odredi granica prema Kosovu.

U trenutnoj verziji dokumenta, koji se sprema u kabinetu evropskog komesara za proširenje Johannesa Hahna, po instrukcijama zemalja Kvinte, a koji je premijer Aleksandar Vučić nazvao "groznim papirom", u velikoj mjeri preslikan je model sporazuma dvije Njemačke - dvije potpuno nezavisne države koje se međusobno ne priznaju.

Od Srbije se traži da pristane na sve ono što, po tumačenju Evropske komisije, proizilazi iz tačke 14 Briselskog sporazuma, a koja glasi da se "dvije strane obavezuju da neće jedna drugu blokirati, niti podsticati druge da blokiraju evropske integracije druge strane".

To podrazumijeva da Beograd pristane na članstvo Kosova u apsolutno svim regionalnim i međunarodnim organizacijama. Stolica u Ujedinjenim nacijama nije deklarativno navedena, ali jeste članstvo u Unesku, Savjetu Evrope, UEFA...

Takođe, prema nekim izvorima iz Brisela, u platformu za poglavlje 35 ugrađena su sva ona pitanja koja se tiču Kosova, a potpadaju pod druga poglavlja - od energetike, škola, zdravstvenih ustanova, do funkcionisanja preduzeća poput "Pošta Srbije" ili srpske "Komercijalne banke".

Velika zamka je i što ovaj nacrt predviđa i regulisanje pitanja granica, što znači da bi se Srbija morala i "geografski" odreći Kosova, koja čini 15 odsto državne teritorije.

U 49 tačaka, koliko prema informacijama "Večernjih novosti" ima u preliminarnom tekstu pregovaračke platforme, ugrađena su rješenja da univerzitet u Sjevernoj Mitrovici uđe u školski sistem Kosova, da bolnice i sve zdravstvene ustanove budu pod kapom Prištine, da srpska javna preduzeća i državna banka radi po kosovskim zakonima i pravilima.