U potrazi za boljom budućnošću [VIDEO]

Opisali su ih kao "djeca duhovi", a riječ je o desetinama tinejdžera, uglavnom s Kosova, koji putuju u Italiju u potrazi za boljim životom. Sve se radi uz blagoslov njihovih roditelja, koji plaćaju trgovcima preko 2000 eura po djetetu, kako bi bili raspoređeni po gradovima Italije.

Italijanski list "Corriere Della Sera" rasvijetlio je puteve koje ova djece prolaze, a koja često završavaju i na ulici.

Desetine, uglavnom mladih sa Kosova i Bosne i Hercegovine stižu u Firencui i drugim italijanskim gradovima. Oni ulaze na italinasku zemlju posredstvom trgovaca drumskim saobraćajem, a njihove porodice plaćaju i do 2.500 eura, kako bi svojoj djeci osigurali bolju budućnost. Ali često ova djeca završavaju na ulici.

Italijanski mediji su rasvjetliti krijumčarske puteve kojim kosovska djeca prolaze, od 16-17 godina starosti, koji su raspoređeni u italijanskim gradovima.

Firenca je primila najveći broj ove djece.

Putovanje sa Kosova traje i po nekoliko dana, vozilom u kojem se smještaju troje do četvero mladih. Put je dugačak. Sa Kosova, preko Srbije, Mađarske, Austrije, Slovenije pa sve do Italije.

"Moji roditelji su platili dvije hiljade eura kako bi me poslali u Italiju. Putovao sam nedjelju dana i promjenio nekoliko vozila. Sa Kosvoa u Srbiju, onda smo prošli jedno mjesto koje se zove Subotica, na granici između Srbije i Mađarske. Mađarsku smo granicu prešli pješaka, zatim iz Austrije u Sloveniju vozilom. Nisam znao ko je vozač automobila", govori 17-godišnjak u jednom od prihvatnih centara u Firenci.

"Na Kosovu postoji veliko siromaštvo. Nema posla. Želimo da se ukrcamo u avion i dođemo u Evropu, ali nam ne dozvoljavaju. Natjerani smo da plaćamo za ova putovanja koja su teška i dugo traju. Bojali smo se tokom putovanja. Najteži dio je na granici sa Mađarskom. Mene su uhapsili. Boravio sam dva dana u zatvoru a onda je došao jedan šofer i prebacio me je", kaže 17-godišnjak iz Kosova.

Međutim, trgovci su pronašli poseban način kako da "predaju" ovu djecu italijanskim vlastima. Ostavljaju ih ispred policije, te ona završavaju u centrima za zaštitu djece.

"Ova djeca završe u prihvatnim centrima. Upisuju se u školu, mi brinemo za njih, a ako se ponašaju prema pravilima zemlje, imaju mogućnost da dobiju dozvolu boravka", kaže Marliena Macchia, iz Centra za prijem djece u Firenci.

Međutim, veliki broj ove djece je prisilio vlasti da povećaju kontrole i akcije protiv grupe krijumčara.


/Shqiptarja.com/